Zaak om hoofdpijndossier Bartenbrug Den Bosch donderdag achter gesloten deuren - Omroep Brabant

Zaak om hoofdpijndossier Bartenbrug Den Bosch donderdag achter gesloten deuren

19 april 2015 om 11:37
nl
Een arbitragezaak moet donderdag uitwijzen wie er moet opdraaien voor de 'Fyra onder de bruggen': de Bartenbrug in Den Bosch. Die zaak vindt donderdag definitief plaats achter gesloten deuren, zo werd zondag bekend.
Geschreven door

De zaak moet uitwijzen wie moet opdraaien voor de miljoenenstrop: de gemeente of aannemer BAM. De Raad van Arbitrage voor de Bouw behandelt de zaak donderdag achter gesloten deuren.
De Raad laat weten dat dit de keuze is van 'één van de partijen'. Uit navraag blijkt dat de gemeente er geen publiek of pers bij wil hebben. Den Bosch hoopt een zo groot mogelijk deel van de kosten, in totaal ongeveer 6 miljoen euro, op BAM af te wentelen.
Veiligheid ter discussieDe Bartenbrug vormt voor de Bosschenaren al tijden een hoofdpijndossier. De brug over de rivier de Aa zou de oude verbinding uit de jaren dertig vervangen. Het moest een architectonisch hoogstandje worden tussen het centrum en de Graafsewijk. Maar de bouw werd geteisterd door problemen.
Gemeente en aannemer raakten in conflict over het ontwerp en er bleek van alles mis met het gebruikte staal. In liggers zaten scheurtjes en de tuien die de brug dragen, bleken vervormd doordat ze onder extreem hoge spanning stonden. De veiligheid stond ter discussie.
Wethouder vertrokken om brugAlle problemen kostte verantwoordelijk wethouder Ruud Schouten (GroenLinks) in 2013 zijn functie. Een jaar later trok het college van burgemeester en wethouders de pijnlijke conclusie dat reparatie 'technisch en economisch' niet verantwoord was.
De gemeente zegde het contract met BAM op en besloot de brug in aanbouw helemaal af te breken. Nu ligt er een tijdelijke noodbrug.
Nieuwe aanbestedingsprocedureEind mei moet een nieuwe aanbestedingsprocedure beginnen en volgens de huidige planning moet in 2016 eindelijk een fatsoenlijke brug over de Aa liggen. De gemeente wil een degelijke, eenvoudige brug en heeft daarvoor 3,6 miljoen euro uitgetrokken.
Lees ook: Vijf suggesties voor nieuw ontwerp Bartenbrug, kiest u maar gemeente Den Bosch!

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.