'Geen pepperspray maar zorg': andere aanpak nodig voor verwarde mensen

20 april 2015 om 08:00
nl
Verwarde mensen moeten anders worden aangepakt. Dat zeggen de GGZ, de GGD, Brabantse gemeenten én de politie tegen Omroep Brabant: "Geen pepperspray maar zorg voor verwarde mensen."
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Wijkagent Marcel de Rouw uit Vught zucht eens diep. 120 meldingen van verwarde mensen kreeg hij het afgelopen jaar. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012. De Rouw: "En in alle gevallen moeten we gaan kijken. Vaak zijn we vervolgens ook nog eens een halve dag bezig met zo iemand. Dat is allemaal tijd die we niet aan andere zaken kunnen besteden."
Bekijk op onze interactieve kaart of het aantal incidenten met verwarde personen er in jouw gemeente is af- of toegenomen.
Het aantal meldingen dat de politie in Brabant binnenkrijgt over verwarde personen, is de afgelopen twee jaar explosief gestegen. In 2012 ging het nog om 4809 gevallen, vorig jaar waren dat er al 6456. Scholte: "En de verwachting is dat die stijging nog verder doorzet."
BezuinigingenWaar deze explosieve toename precies vandaan komt, is nog niet precies bekend. Het onderzoek daarnaar is nog in volle gang. Maar Scholte heeft daar al wel ideeën over: "De crisis, de bezuinigingen bij de GGZ, het speelt allemaal waarschijnlijk wel een rol. Er zijn gewoon minder bedden bij de geestelijke gezondheidszorg én bij verslavingszorg. Oftewel: mensen blijven langer thuis wonen met minder begeleiding."
In Vught, waar de stijging van het aantal meldingen over verwarde personen dus nog veel hoger is dan het Brabantse gemiddelde, willen ze iets nieuws proberen. Wethouder Heijboer: "Wij willen een wijk-GGD'er in het leven roepen. Iemand die in plaats van - of misschien zelfs samen met - een wijkagent op meldingen van verwarde personen af gaat."
Problemen aanpakkenMocht deze proef succesvol zijn, dan komen er mogelijk wijk-GGD'ers in meer Brabantse gemeenten. Wijkagent De Rouw juicht dit in elk geval toe: "Hoe meer en beter we als instanties gaan samenwerken, hoe beter we problemen kunnen aanpakken en mensen kunnen helpen."
Mevrouw Han Scholte van de GGD West-Brabant zegt dat de toename van het aantal verwarde ook komt omdat burgers zich vaker zorgen maken over hun buren en dat dan melden. Volgens haar is dat een goede ontwikkeling. "De maatschappij wordt steeds ingewikkelder waardoor mensen in problemen komen. Als gevolg van de economische crisis zijn steeds meer mensen in de schuldsanering terecht gekomen. Kwetsbare mensen komen dan in de knel",  aldus Scholte.
Volgens Scholte roept iedereen die zulke problemen signaleert op om de sociale wijkteams in te schakelen. "Trek aan de bel zodat de sociale netwerken van de kwetsbare mensen versterkt kunnen worden. Het gaat niet om criminelen maar om lieve mensen die tijdelijk in de problemen zijn geraakt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.