Woedende burgemeester: 'Nooit brokstukken MH17 cadeau gegeven aan museum'

20 april 2015 om 08:28
nl
Een Russische veteranenclub heeft nooit een brokstuk van vlucht MH17 cadeau gekregen van het dorpje Rassypnoje. Dat beweert althans de burgemeester van het Oost-Oekraïense dorp, zo schrijven de regionale Wegener-kranten maandag.
Geschreven door

Onlangs kwam aan het licht dat een Russische veteranenclub een brokstuk van vlucht MH17 wilde tentoonstellen in een museum. Het fragment zou de club van Rassypnoje hebben gekregen als dank voor de hulp van veteranen aan de lokale bevolking. Het zou onderdeel uitmaken van een expositie over regionale conflicten.
Minister Bert Koenders reageerde ontzet. Hij vond het 'respectloos, grievend en bijzonder ongepast' dat het brokstuk mogelijk in een Russisch museum kwam te liggen. Daaropvolgend besloot de veteranenstuk het fragment terug te geven.
'Wrakstukken eigenhandig meegenomen'Maar, zo zegt de burgemeester van Rassypnoje nu tegen De Persdienst (de nieuwsdienst van de Wegenerkranten, red.), het dorp heeft nooit wrakstukken van de neergeschoten vlucht officieel cadeau gedaan aan het krijgsmuseum. Volgens de man zouden inwoners het brokstuk ongevraagd hebben meegenomen.
De bestuurder briest: "De hulp liep via vrijwilligers van de Russisch-orthodoxe kerk en was niet officieel. Ik ken die mensen niet eens. Ze hebben de wrakstukken eigenhandig meegenomen, zeg maar gerust gestolen. Dat wij ze hebben gegeven als dank, is een leugen."
Onderzoek Tilburg UniversityBij de vliegramp met de MH17 kwamen op 17 juli vorig jaar alle 298 inzittenden van de Boeing 777 om het leven, onder wie vijftig Brabanders. Afgelopen week werd bekend dat Tilburg University de komende tijd onderzoek gaat doen naar de hulpverlening aan de nabestaanden van de slachtoffers.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.