'Hou de creatieve droom vast', Daan Roosegaarde inspireert studenten tijdens Denk Groter Debat

20 april 2015 om 17:52
nl
Hij was onder de indruk van het grote applaus dat hij als ‘hippie met een businessplan’ kreeg van de Fontysstudenten in het Parktheater in Eindhoven. Maandagmiddag stond ontwerper Daan Roosegaarde met raad en inspiratie de studenten bij in het Fontys Denk Groter Debat.
Geschreven door

Roosegaarde staat internationaal bekend om zijn bijzondere kunstzinnige en technische ontwerpen, waaronder de Weg van de Toekomst bij Oss. Reden voor Fontys om hem uit te nodigen en voor Omroep Brabant om het live uit te zenden via internet.

Een moderne Leonardo da Vinci. Roosegaarde giechelt bijna om het idee. De vergelijking met de grootste ontwerper van onze tijd, is misschien niet helemaal terecht. Wel is voor beiden de droom de basis voor elke realisatie. Alles kan.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=G1sR-SDKMpo]

Misschien dat Roosegaarde er dan ook vooral was om de studenten te helpen dromen. Want het begint met durven. Durven dromen. Daarna begint het creatieve proces van het realiseren. "Houd de creatieve droom vast en kijk wie en wat je nodig hebt om 'm waar te maken", vertelde Roosegaarde de studenten.

Studente regelt ter plekke stage
Een studente bleek erg ambitieus. Ze wilde maar één ding en dat was stage lopen bij Daan Roosegaarde en zijn Studio Roosegaarde. Ze greep de microfoon en bracht in plaats van een vraag een pitch. Met succes. De studente kan bij Roosegaarde langskomen om eens te praten. Want lef wordt beloond, aldus de ontwerper.

Wat zijn ambitie dan is, vraagt een student aan de ontwerper die ambassadeur is van de Dutch design Week in Eindhoven. “Dat we realiseren dat we gemaakt zijn van sterrenstof. Dat is geen poëtische uitspraak, we bestaan nou eenmaal uit kosmische materie. De energie die daarin zit, moet er uit komen.”
[Tweet:body:https://twitter.com/MaschaArts/status/590139212344725504]

Bijzondere creatiesDe ontwerper zette met zijn Studio Roosegaarde al heel wat bijzondere creaties op zijn naam. Zo werkte hij mee aan de oplichtende belijning van de Weg van de Toekomst in Oss en bedacht hij het sprookjesachtige Van Gogh-Roosegaardepad in Nuenen. [YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=NkRv3UxjHy0]
Nu buigt de studio zich over een grote lichtwand in de reizigerstunnel van het station in Eindhoven. Daarnaast werkt de onderneming met bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen aan een slimme snelweg bij Helmond.
De studenten gingen met een geest vol sterrenstof naar buiten, die nadat deze opgeschud door Daan Roosegaarde in de sneeuwbol van het Parktheater weer moet landen. Als het landt, moet het de poëzie geven om iets prachtigs in deze maakbare wereld te creëren. Om daarna weer opgeschud te worden.
Omroep Brabant zendt het Denk Groter Debat ook uit op televisie. Dat gebeurt op maandag 25 mei. Het debat is vanaf 08.00 uur te zien en wordt ieder uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.