Klacht tegen politie voor ‘extreem geweld’ bij aanhoudingen op Piusplein Tilburg - Omroep Brabant

Klacht tegen politie voor ‘extreem geweld’ bij aanhoudingen op Piusplein Tilburg

20 april 2015 om 15:48
nl
Vier Tilburgers hebben een klacht ingediend tegen de politie omdat ze zaterdagnacht gewond raakten bij hun arrestatie. Dat gebeurde voor de McDonalds op het Piusplein in het centrum van de stad.
Geschreven door

Het gaat om twee vrouwen van vierentwintig jaar oud en twee mannen van vierentwintig en vijfentwintig. Eén van de mannen zou een agent hebben aangesproken op het Piusplein. 'Wat een mooie pet zeg', zou hij geroepen hebben.
De agent sprak de man daarop aan. Daarmee leek de kous af te zijn. Even later riep de man, naar eigen zeggen, tegen een vriend van hem: hé wanker! De man vermoedt dat de agent dacht dat dit laatste tegen hem gericht was.
'Over tafel gesmeten'Daarop ontstond wat commotie. De jongen moest zijn rijbewijs afgeven aan de politie om zich te identificeren. Toen hij zijn rijbewijs terug vroeg, liep het uit de hand. Volgens de slachtoffers werd de man hardhandig tegen de grond gewerkt en in de boeien geslagen.
Toen zijn vriendin verhaal kwam halen, werd ook zij aangehouden. “Ik werd over een tafel gesmeten en drie agenten kwamen bovenop me zitten”, vertelt ze geschrokken.
'Polsen kapot door handboeien'De twee raakten gewond door het volgens hun extreme politiegeweld. “Ik heb nog last van mijn rug en schouders en mijn polsen zijn kapot door de handboeien.”
Maandag is ze voor controle naar het ziekenhuis geweest omdat haar rug pijn bleef doen. Verder zit ze onder de blauwe plekken. Haar vriend hield een kapotte lip en flink wat schaafwonden aan zijn hoofd aan de arrestatie over.
Angstige nacht in celEen bevriend stel van de twee werd ook aangehouden toen ze zich met het opstootje bemoeiden. Het viertal heeft de nacht in de cel doorgebracht. “Dat was een hele angstige nacht. Ik heb van de stress constant moeten overgeven”, aldus de vrouw.
Volgens de politie is er geen buitensporig geweld gebruikt bij de arrestaties. De vier zijn aangehouden omdat ze agressief waren naar de aanwezige agenten. Het begon met het uitdelen van een boete aan de 24-jarige man voor het verstoren van de openbare orde in dronken toestand.
Vervolgens bemoeide zijn vriendin zich ermee. Toen ze geen afstand wilde houden, schold ze de agenten uit voor ‘stelletje kankerlijers’ en ‘vuile mongolen’. Daarop werd ze aangehouden. Omdat ze flink tegenstribbelde werd ze naar de grond gewerkt en daar in de boeien geslagen.
Meerdere waarschuwingen voor arrestatiesIn het tumult dat daarna ontstond, zijn ook haar vriend en het andere bevriende stel opgepakt. Volgens de politie is er geen buitensporig geweld gebruikt. “De collega’s hebben de arrestanten meerdere malen aangesproken en gewaarschuwd voordat ze aangehouden werden”, legt een politiewoordvoerder uit.
Het viertal heeft een klacht ingediend tegen de politie. Een onafhankelijke commissie gaat de klacht behandelen. Beelden van beveiligingscamera's van de McDonalds en stadstoezicht hebben het opstootje waarschijnlijk gefilmd. De politie gaat die beelden bekijken.
SchadeclaimDe Tilburgers nemen bovendien een advocaat in de arm om een schadeclaim te eisen. Ze vinden dat de politie liegt. Er zijn verschillende getuigen en filmpjes op mobiele telefoons, die hun verhaal bevestigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.