‘Slechts één op de tien treinreizigers zou een aangevallen conducteur helpen’

21 april 2015 om 12:48
nl
Reizigers blijven terughoudend om in te grijpen als ze getuige zijn van geweld. Slechts één op de tien treinreizigers zou een aangevallen conducteur te hulp schieten. Dat melden EenVandaag en De Nationale Misdaadmeter dinsdag op basis van eigen onderzoek onder 3300 mensen. Een op de vijf treinreizigers voelt zich wel eens onveilig in de trein door agressie of geweld.
Geschreven door

Een kwart van de reizigers heeft wel eens agressief gedrag meegemaakt. Geweld tegen conducteurs komt in Brabant regelmatig voor. Twee weken geleden werd een 46-jarige conducteur tijdens een treinrit van Oisterwijk naar Tilburg aangevallen door een 49-jarige man met een mes.
Filmpje makenTwee derde van de ondervraagden zegt geneigd te zijn om te bellen voor hulp, een kwart zou een filmpje of foto maken en eveneens een kwart zou andere omstanders aansporen om te helpen.
De overheid en NS hebben onlangs een aantal maatregelen aangekondigd om agressie tegen treinpersoneel tegen te gaan. De meest effectieve maatregelen zijn volgens de ondervraagde reizigers ‘een bezetting van minimaal twee conducteurs op de trein’, ‘uitbreiding van het aantal spoorwegagenten’ en ‘sluiting van de toegangspoortjes op stations’.
De maat volDe politie benadrukt dat verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel zeer serieus wordt genomen. Met justitie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en andere personen met een publieke taak altijd wordt verhoogd.
Voor veel medewerkers van de spoorwegen is de maat vol na al het geweld. Een kleine groep NS'ers hield vorige maand een protestactie bij Hoofddorp. De vakbond wil dat het wapenarsenaal van NS-beveiligers wordt uitgebreid met een wapenstok en pepperspray.[YouTube:body:https://youtu.be/Se2YOJf3A9M]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.