Roosendaals Delfts blauwe tegeltableau verhuist naar Eindhoven - Omroep Brabant

Roosendaals Delfts blauwe tegeltableau verhuist naar Eindhoven

21 april 2015 om 15:15
nl
Eigenlijk hoort 'ie in Roosendaal, maar voorlopig gaat 'ie naar Eindhoven. Het Delfts blauwe tegeltableau uit 1918 met daarop de afbeelding van de oude Van Gilsebank in Roosendaal. Na een hoop geharrewar en justitieel getouwtrek is het tableau terug bij de eerlijke vinder.
Geschreven door

Eindhovenaar Frits Brand is enorm gelukkig: "Eindelijk gerechtigheid." Hij zegt het niet zomaar. Frits was in 2012 als verhuizer in touw in het huidige ABN AMRO-gebouw aan de Oude Markt in Roosendaal en kreeg de opdracht om het tableau weg te gooien. Hij vond het zonde en nam het mee. Dat had hij niet moeten doen, vond de ABN AMRO later. Een procedure volgde.
BankiersfamilieDe strafrechter sprak Brand vorig jaar vrij van diefstal en de Eindhovense kantonrechter oordeelde vrijdag dat hij wel degelijk de eigenaar van het historisch tableau is. Deze dinsdag mocht Brand het komen ophalen bij het Roosendaalse stadskantoor. Daar lag het in bewaring sinds de bank er beslag op had laten leggen. Eerder hing het in Museum Tongerlohuys.  
Hebben is houdenEen van de achterkleinkinderen van de Roosendaalse bankiersfamilie Van Gilse was bij de overdracht op het stadhuis. Pauline Smits Van Waesberghe is geboren als Pauline Van Gilse. Ze vindt het allemaal heel knullig hoe het is gelopen. "Dat zo'n ABN AMRO het tableau als rommel aanduidt, is natuurlijk vreemd."
Of ze het nu alsnog wil hebben? "Hebben, ja, maar kopen is een ander verhaal. Het is ons door de heer Brand aangeboden, maar we vonden de prijs te hoog. Ik ga niet betalen voor iets waarvan de bank altijd tegen ons heeft gezegd dat als ze het weg zouden doen, we het als familie mochten hebben."
Naar EindhovenFrits Brand rijdt het tableau naar buiten. Het gaat de kofferbak van zijn auto in. Richting Eindhoven. "Natuurlijk hoort het eigenlijk hier in Roosendaal. Ik houd contact met de familie. Misschien komen we er wel uit samen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.