Dijksma over malafide puppyhandel: 'Wel aanpakken, niet meer dierenpolitie voor nodig'

21 april 2015 om 19:51 • Aangepast 21 november 2020 om 18:51
nl
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken erkent de problemen rondom de illegale handel in puppy’s en vindt dat ze moeten worden aangepakt. Maar volgens haar is er geen noodzaak om meer handhavers op het probleem te zetten. Dat zegt ze in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren. In februari onthulde Omroep Brabant dat onze provincie de spil is in een grootscheepse internationale handel in verwaarloosde puppy’s.
Profielfoto van
Geschreven door

Dit bleek onder andere uit gesprekken met tientallen Brabantse dierenartsen. Het werd duidelijk dat veel puppy’s worden gefokt in grote boerderijen in Oost-Europa, zonder aandacht of daglicht. Voor de hondjes wordt erg slecht gezorgd en als ze eenmaal in Nederland zijn, wordt er regelmatig geknoeid met inentingen en hondenpaspoorten, zeggen de dierenartsen.
Volgens Dijksma zijn er geen dierenartsen voorgeleid bij het veterinair tuchtcollege. Justitie heeft ook geen cijfers over eventuele strafrechtelijke vervolging, omdat die informatie niet op die manier wordt geregistreerd.
'Uitbreiding handhavers niet nodig'De Partij voor de Dieren vroeg aan Economische Zaken om de capaciteit van de dierenpolitie en de NVWA, de verantwoordelijke organisaties, te vergroten. Dat is volgens hen nodig om meldingen van misstanden goed op te pakken. Volgens de staatssecretaris bestaat er geen aanleiding voor uitbreiding van het aantal mensen dat zich hier mee bezig houdt. Daarover stelden meerdere politieke partijen vragen.
Dijksma laat ook weten dat er volgens haar genoeg mogelijkheden zijn om op te treden als er overtredingen worden gezien. “Dat laatste is lastig omdat het (onbewust) meewerken aan illegale handel niet per se betekent dat de dierenarts zelf overtredingen begaat”, stelt ze in een brief.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

De NVWA heeft een pilot gedaan waarbij aanbieders van pups op internet actief zijn benaderd, schrijft Dijksma. “Daarbij werden de aanbieders gewezen op de regelgeving die van toepassing is en om aanvullende informatie gevraagd.” Die resultaten worden nu geanalyseerd om te kijken of toezicht en handhaving via internet een vaste plaats moet krijgen bij de NVWA.
Verder geeft de staatssecretaris aan dat ze in de afgelopen periode al meerdere maatregelen heeft getroffen om de situatie te verbeteren. Zo gelden er strengere eisen voor administratie, mogen honden niet meer ongevaccineerd naar Nederland komen en moeten ze een bepaalde leeftijd hebben.
Volgens de dierenartsen die Omroep Brabant eerder sprak, lijken niet al die maatregelen te werken. De staatssecretaris gaf vorig jaar al aan dat er in 2015 een evaluatie plaatsvindt over het welzijn van honden.
'Dierenhandel op Marktplaats verbieden'Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt de regering in deze kwestie veel te slap.
“Het kabinet doet veel te weinig om de misstanden in de puppyhandel, die Omroep Brabant opnieuw aan het licht heeft gebracht, aan te pakken. De Partij voor de Dieren wil dat de dierenhandel op Marktplaats direct verboden wordt. Ook willen wij dat de dierenpolitie en de NVWA meer mensen krijgen voor het opsporen en oppakken van de daders!”
'Geneuzel'Dion Graus van de PVV noemt de reactie van de staatssecretaris "politiek geneuzel"
Ook hij vindt dat er meer dierenpolitie moet komen. Zijn oorspronkelijk voorstel voor een dierenpolitie ging uit van 500 man, alleen al om de tienduizenden meldingen van dierenmishandeling per jaar te kunnen tackelen. Het werden 180 parttimers. "Dat betekent dat er al helemaal geen tijd is om op onderzoek uit te gaan, om te handhaven en te rechercheren"
Ook vindt het PVV-kamerlid de straffen voor malafide puppyhandelaren achterhaald. Hij pleit voor celstraffen, veel hogere boetes, verbeurdverklaring van alle spullen van de betreffende handel en een levenslang verbod op de handel in puppy's.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.