Video

Debat in Tweede Kamer aangevraagd na nieuws over falen in aanpak van georganiseerde misdaad Brabant

22 april 2015 om 13:42 • Aangepast 21 november 2020 om 18:50
nl
De berichtgeving van Omroep Brabant over falende instanties rond de aanpak van georganiseerde misdaad in Brabant heeft de politiek bereikt. Tweede Kamerlid Nine Kooiman (SP) vraagt een debat en de PVV wil de problemen rond de Taskforce op de agenda hebben van de eerstvolgende vergadering van de provincie.
Profielfoto van
Geschreven door

Kooiman eist uitleg van de minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. “De minister is eerder gewaarschuwd. Hij mag dit uitleggen”, schrijft het Tweede Kamerlid op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...

'Duidelijkheid is nodig'De Brabantse tak van de PVV wil de problematiek op de eerstvolgende vergadering van de provincie krijgen. De PVV stelt dat 'criminelen gepakt, gestraft en financieel volledig uitgekleed moeten worden'. "Gekissebis moeten we niet hebben", aldus Statenlid Harry van de Berg. En fractievoorzitter Alexander van Hattem zegt in Onder Ons: "We staan als overheid voor schut." Zijn fractie wil een spoeddebat. Dat gaat waarschijnlijk gebeuren op de eerst volgende Statenvergadering op 22 mei.
Ook het CDA heeft gereageerd. "We moeten hier echt duidelijkheid over hebben, het is zo'n belangrijk maatschappelijk thema", zegt fractievoorzitter Marianne van der Sloot van het CDA.
Vertrouwelijk verslagOmroep Brabant bracht woensdagochtend het bericht dat de aanpak van georganiseerde misdaad in Brabant een puinhoop is door falende instanties. Volgens burgemeester Noordanus van Tilburg is er na jaren van praten binnen de Taskforce nog niets bereikt.
De problemen staan beschreven in een vertrouwelijk verslag van een topoverleg in Tilburg dat in handen is van Omroep Brabant.
'Geen grote problemen'Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, de voorzitter van de Taskforce, spreekt 'met kracht' tegen dat er grote problemen zouden zijn. Wel erkent Noordanus dat hij in december vorig jaar tegen de politiechef in zijn stad en een officier van justitie heeft gezegd dat 'het tempo omhoog moet'.
"Ik heb gezegd: het programma in Tilburg is veel te mager. Ik wil dat er twee keer zoveel zaken worden opgepakt. En dat gaan we ook doen."
SuccessenVolgens Noordanus boekt zijn Taskforce Brabant Zeeland juist belangrijke resultaten. Politie en justitie werken erin samen met andere diensten zoals de Belastingdienst en de marechaussee.
"Vorig jaar hadden we voor 31 miljoen euro aan ontnemingen, in februari is in Etten-Leur een van de grootste drugslaboratoria tot nu toe opgerold, in Bergen op Zoom dezelfde maand een internationaal opererende drugsbende", somt hij op.
Noordanus vindt niettemin dat sprake is van een 'flink probleem' dat niet hard genoeg kan worden aangepakt. "Ik ben ambitieus. Ik zou ook geen knip voor mijn neus waard zijn als ik zou zeggen: het is voldoende."
Hoe is het geld besteed?De provincie betaalt in totaal 2,4 miljoen euro mee aan de Taskforce. Statenleden willen weten hoe dat geld is besteed. Volgens een topambtenaar die met Omroep Brabant sprak is daar 'heel veel ruzie over gemaakt'.
Er is vanaf het begin van de Taskforce al veel om de Taskforce te doen geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.