Intel koopt 15 chipmachines van ASML á 100 miljoen euro per stuk

22 april 2015 om 13:34 • Aangepast 25 april 2020 om 02:37
nl
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven heeft met één van zijn belangrijkste Amerikaanse klanten een overeenkomst gesloten voor de levering van minstens vijftien machines op basis van de nieuwe EUV-technologie. De eerste twee zullen naar verwachting voor het einde van het jaar worden afgeleverd. Dat maakte ASML woensdag bekend, zonder financiële details te vermelden.
Geschreven door

EUV (extreme ultraviolet) is een nieuwe technologie die chipfabrikanten in staat moet stellen tegen gelijke kosten kleinere en krachtigere chips te maken.
ASML boekt de laatste tijd steeds meer vooruitgang bij de ontwikkeling, maar moet veel klanten nog overtuigen van de betrouwbaarheid van de machines, die tot nu toe alleen proefdraaien en nog niet klaar zijn voor massaproductie van halfgeleiders.
Geen windeieren   Volgens topman Peter Wennink zorgt de overeenkomst voor meer zicht op de planning en een groter vertrouwen in EUV. Ook financieel legt de order ASML geen windeieren. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat de betreffende machines een catalogusprijs van circa 100 miljoen euro per stuk hebben.
ASML wilde niks zeggen over de identiteit van de klant, maar marktkenners gaan er vanuit dat Intel achter de order zit. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is de wereldmarktleider op het gebied van rekenchips de enige Amerikaanse partij met voldoende financiële armslag voor zo'n grote bestelling. Ook zijn collega Robin van den Broek van ING zet zijn geld op Intel.
Extreme ultravioletDat zou betekenen dat ook een grote fabrikant van rekenchips snel de overstap naar EUV wil maken. ASML ging er zelf tot dusver vanuit dat de belangstelling voor de nieuwe technologie voorlopig nog met name van producenten van geheugenchips zou komen.
Zowel Van den Broek als Versteeg merkt op dat hiermee de druk op andere chipfabrikanten toeneemt om ook EUV-machines te gaan bestellen. ASML kan er maar een beperkt aantal per jaar afleveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.