Veel menselijke resten en persoonlijke spullen MH17-slachtoffers geborgen

22 april 2015 om 14:02
nl
Op twee plaatsen in Oost-Oekraïne waar na de crash van vlucht MH17 brand heeft gewoed, zijn in de afgelopen dagen 'veel' stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen. Ook is ruim vijftig kubieke meter aan brokstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines veiliggesteld.
Geschreven door

Dat heeft de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, woensdag gemeld. Het bergingsteam hervatte het werk afgelopen donderdag en heeft sindsdien ongestoord kunnen werken op de rampplek.
Missie duurt nog enige wekenDaardoor vordert het werk goed, al vormen de natte sneeuw, regen en harde wind wel een uitdaging voor de ongeveer twintig forensisch experts, aldus Aalbersberg. Hij verwacht dat de missie nog enige weken zal duren.
De menselijke resten zijn overgebracht naar de oostelijke stad Charkov, waar een eerste forensische controle plaatsvindt. Ze worden aan het einde van de missie met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland overgebracht. Aalbersberg zei vorige week goede hoop te hebben dat ook de laatste twee slachtoffers van de vliegramp kunnen worden geïdentificeerd.
Persoonlijke spullen naar NederlandDe sieraden, paspoorten, documenten, foto's en wrakstukken die in de afgelopen dagen zijn geborgen, gaan ook naar Nederland. De brokstukken worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
De huidige missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten, bezittingen en brokstukken te bergen. De experts hebben de kleine locatie waar brand is geweest (45 bij 80 meter) met de hand doorzocht. Het werk daar is klaar.
Onderzoek op 'burned site'Op de grote zogeheten burned site (100 bij 100 meter) worden ook vorderingen gemaakt. Maar door het natte weer is het nog niet gelukt om de iets dieper gelegen delen van deze plek te onderzoeken, zei Aalbersberg. Dat gebeurt zodra het kan.
Missieleden zijn ook in het gebied ten noorden van het dorpje Petropavlivka geweest, waar inwoners en lokale hulpverleners al eerder bergingswerk deden. De burgemeester zal opnieuw een oproep aan inwoners doen om gevonden spullen in te leveren.
Vijftig Brabantse slachtoffersDe Boeing 777 stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Vijftig van hen kwamen uit Brabant. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.
Lees alles over de ramp met de MH17 op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.