Video

650 ontslagen: ook TSN Thuiszorg in de problemen door kabinetsbeleid

22 april 2015 om 14:09
nl
TSN Thuiszorg, dat begin dit jaar het merendeel van de huishoudelijke hulpen van het failliete Thebe in West- en Midden-Brabant overnam, zit nu zelf in de geldproblemen. Dat maakte de directeur Zion Jongstra woensdag bekend in Nieuwspoort in Den Haag.
Geschreven door

TSN is met 15.000 medewerkers de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland.
Sociaal slagveldVolgens Jongstra moet het kabinet haar bezuinigingsbeleid aanpassen anders dreigt volgens hem een 'sociaal slagveld' waarbij de zorg voor 220.000 kwetsbare mensen op het spel komt te staan en er tienduizenden banen verdwijnen.
TSN Thuiszorg ontslaat de komende maanden 650 van de 11.000 vaste medewerkers. Bovendien worden de salarissen van zo'n 4300 werknemers 'fors verlaagd'.
Van RijnDirecteur Zion Jongstra schrijft de 'ongekend zware maatregelen' toe aan de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gemeenten heeft opgelegd. "Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch'', stelt Jongstra.
De werknemers die worden ontslagen werken in gemeenten die helemaal stoppen met de financiering van de thuishulp. Welke dat zijn is nog onbekend.
De loonsverlagingen hebben betrekking op medewerkers die werkzaam zijn in plaatsen waar het door gemeenten geboden tarief veel lager ligt dan de loonkosten. "TSN moet hier nu ruim vijf euro per gewerkt uur op toeleggen. Wij betreuren het deze medewerkers die zulk belangrijk werk doen minder te gaan belonen, maar hebben geen andere keus. Wij kunnen deze verliezen niet langer dragen", aldus de directeur.
MinimumtarievenJongstra wil dat Van Rijn direct ingrijpt. Zo zou de staatssecretaris gemeenten minimumtarieven kunnen opleggen en ze verbieden thuishulp te schrappen. "En hij kan de gemeenten die het wél goed hebben geregeld tot voorbeeld stellen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.