Foutenfestival rond Bartenbrug in Den Bosch beleeft slotscène in arbitragezaak: een terugblik

23 april 2015 om 21:27
nl
Wie is er verantwoordelijk voor de opeenstapeling van fouten rondom de Bossche Bartenbrug? Donderdag buigt de Raad van Arbitrage voor de Bouw zich over die belangrijke vraag. In de arena: de gemeente Den Bosch en aannemersbedrijf BAM Civiel Zuidwest.
Geschreven door

Al honderden jaren ligt er een brug over het riviertje de Aa tussen het Hinthamereinde en de Graafsewijk. Een belangrijke verbinding tussen de Bossche binnenstad en de buitenwijken. In 1935 werd een stevige bakstenen brug gebouwd over het water: de Pastoor Bartenbrug. Rond de eeuwwisseling heeft deze bakstenen brug zijn beste tijd wel gehad. De Bossche gemeenteraad wil in 2003 een nieuwe brug. Na een mislukte aanbesteding gaat pas in 2012 de eerste schop in de grond.
GelazerAl snel gaat er van alles niet goed rondom de brug. Constructiefouten, ontwerpfouten en misverstanden volgen elkaar in rap tempo op. Wat volgt is geruzie tussen de gemeente Den Bosch (de opdrachtgever), BAM Civiel Zuidwest (de aannemer), ARUP (de architect) en Royal Haskoning (de ingenieur).
Ondertussen worden er noodbruggen aangelegd en weer weggehaald, valt er een wethouder, klagen winkeliers steen en been over bereikbaarheid en de Bosschenaren? Breek ze de bek niet open.
Hoge kostenDe misère loopt voor de gemeente flink in de cijfers. De brug, de noodbrug en alles wat erbij komt kijken, kost de gemeente al bijna zes miljoen euro. Den Bosch wil helemaal opnieuw beginnen met het bouwen van een brug, dat kost 3,6 miljoen euro.
Het stadsbestuur hoopt het miljoenenverlies te kunnen beperken met de arbitragezaak tegen aannemer BAM Civiel Zuidwest die donderdag dient. Hoeveel geld de gemeente wil zien van BAM blijft geheim. En waarom de gemeente de pijlen op BAM en niet op de andere partijen richt, blijft ook vaag. Directeur Jan van Herwijnen van BAM zei eerder tegen het Brabants Dagblad dat hij denkt dat de gemeente zijn bedrijf gebruikt als 'bliksemafleider’ voor de problemen rond de bouw van de Bartenbrug.
GeheimhoudingDe zitting bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw is donderdag bij Hotel Central op de Markt in Den Bosch. Er is de hele dag voor uitgetrokken. De gemeente Den Bosch houdt de zaak op aanraden van de advocaat geheim. De Raad van Arbitrage moet dit verzoek honoreren en houdt daarom ook de lippen stijf op elkaar. Het stadsbestuur zegt achteraf verantwoording af te leggen over de procedure.
De raad doet donderdag alleen een voorlopige uitspraak. Het definitieve oordeel volgt pas over twee tot drie weken.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.