Foto's verminkte slachtoffers vliegramp MH17 getoond tijdens openbare lezing

22 april 2015 om 20:36
nl
Een lid van het MH17-identificatieteam heeft tijdens een lezing gevoelige informatie over de ramp openbaar gemaakt. Ook toonde hij bij de openbare bijeenkomst foto's van verminkte slachtoffers, meldt RTL Nieuws woensdag. De patholoog anatoom is op non-actief gesteld.
Geschreven door

Nabestaanden wisten van niets. Patholoog-anatoom George Maat zegt zich niet te hebben gerealiseerd dat de lezing voor iedereen toegankelijk was en niet alleen voor vakgenoten. Hij had geen toestemming om deze informatie te delen buiten werkkringen.
Maat maakt deel uit van het team dat op de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum de menselijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp identificeert. RTL Nieuws was bij de lezing aanwezig en heeft geluidsopnames gemaakt.
Niet alleen studenten bij lezingEen studievereniging gezondheidswetenschappen had de bijeenkomst met Maat georganiseerd. Zij deden op Facebook een oproep dat iedereen welkom was. Ongeveer 150 mensen waren aanwezig bij de lezing in een gebouw van de Universiteit van Maastricht. Het ging echter niet alleen om studenten.
Stap voor stap werd tijdens de bijeenkomst uitgelegd hoe het identificeren van de slachtoffers in z’n werk is gegaan. Hij gebruikte foto’s die voor buitenstaanders strikt geheim zijn. RTL heeft een overzicht gemaakt van de uitspraken van Maat.
RaketOok vertelde Maat dat vlucht MH17 was neergehaald door een raket, terwijl officieel de lezing is dat dat een optie is die wordt onderzocht. Het ministerie van Justitie geeft geen reactie op deze lezing omdat het onderzoek nog altijd loopt.
Hoogleraar zorgethiek Theo Boer van de Theologische Universiteit Kampen vindt het 'niet kunnen' dat de lezing op deze manier gegeven is.
Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO), dat Maat inhuurde voor het onderzoeksteam, beraadt zich op verdere stappen: "We tillen hier zwaar aan".
Voordat RTL de publicatie naar buiten heeft gebracht, zijn nabestaanden op de hoogte gebracht. Maat heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden. Hij heeft nooit de intentie gehad om iemand te kwetsen.
OnderzoekWoensdag werd ook bekendgemaakt dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bekijkt of antwoord is te geven op de vraag of de passagiers van rampvlucht MH17 bewust iets hebben meegekregen van de crash.
Lees al het nieuws over de vliegramp in Oekraïne op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.