Dashcam geeft uitsluitsel: geen vervolging na groot ongeluk in dichte mist op A58

22 april 2015 om 22:37
Justitie gaat niemand vervolgen voor het grote ongeval op de A58 in Zeeland waarbij zo'n 150 auto's op elkaar reden. Twee mensen kwamen om bij het ongeluk. Dichte mist blijkt de oorzaak te zijn, waardoor veel weggebruikers hun auto niet op tijd tot stilstand konden brengen.
Geschreven door

Nabestaanden en slachtoffers van het ongeval werden woensdag bijgepraat door justitie. Volgens plaatsvervangend hoofdofficier van justitie waren de botsingen onvermijdelijk, gezien de extreme weersomstandigheden.
Automobilisten werden 16 september verrast door plotseling slecht zicht op de snelweg. Het Openbaar Ministerie spreekt van 'plotseling optredende zeer dichte mist binnen de mist'.
Moeilijk te reconstuerenHet was voor justitie lastig om het gedrag van alle betrokkenen na te gaan. Zo waren snelheid, afstand op de voorganger en gemaakte manoeuvres niet meer na te gaan. Achteraf viel niet te reconstrueren welke botsing of schade door wie is veroorzaakt.
Sommige auto's werden zelfs meerdere keren aangereden, tot wel zeven keer. Het onderzoek werd ook bemoeilijkt door het feit dat de mist al was opgetrokken op het moment dat onderzoek werd gedaan.
Ook waren er meer auto's betrokken dan dat onderzocht kon worden. Auto's met blikschade die door konden rijden, zijn waarschijnlijk snel na het ongeval vertrokken.  
Dashcam bood duidelijkheid230 mensen zijn door het Openbaar Ministerie ondervraagd over het ongeluk. Eén van de bestuurders had een dashcam in de auto. Deze beelden zijn door het onderzoeksteam bekeken. Ze leverden een duidelijk en ontluisterend beeld op van de situatie die dag op de snelweg.
De meeste reizigers die verzeild raakten in het enorme ongeluk kwamen uit Zeeland, maar onder hen waren ook Brabanders en inwoners van Zuid-Holland. Hulpdiensten uit Brabant ondersteunden na het ongeluk hun collega's uit Zeeland.

Wachten op privacy instellingen...