Video

Walik maakt zich zorgen over mogelijke komst megastal met ruim 140.000 kuikens in het dorp

22 april 2015 om 23:44
nl
De inwoners van Walik maken zich grote zorgen over de mogelijke komst van een megastal met 144.000 vleeskuikens. Het bedrijf moet in het natuurgebied komen. Woensdagavond werden de buurtbewoners bijgepraat door de eigenaar van het kuikenbedrijf en de gemeente. Maar echt gerustgesteld zijn ze niet.
Geschreven door

De buurtbewoners vrezen voor meer stank en fijnstof in Walik. Ook zijn de buurtbewoners bang voor de risico's die er zijn als er een ziekte als de MRSA of Q-koorts uitbreekt.
'Niet in mijn achtertuin'Dat de inwoners van de gemeente Bergeijk, waar Walik onder valt, niet zitten te wachten op de stal was direct duidelijk. ''We hebben hier al zes van dat soort stallen. Moeten we er dan nog één bij krijgen? Ik dacht het niet'', vertelt een man uit Walik.
''Waarom bij ons? Ik hoef dat niet mijn in achtertuin'', reageerde een andere man fel tijdens de voorlichting over de mogelijke komst. ''Waar het dan wel moet komen, is niet ons probleem. Als het maar niet bij ons is.''
'Geen stank'Kippenboer Kees Rijkers verzekert de mensen dat hij binnen alle voorschriften blijft. ''Mijn kuikens zijn langzaam groeiende kippen. De stankoverlast is bij die soort nul.''
Maar de inwoners van Walik geloven hem niet. ''Dat kan hij nu wel zeggen, maar hij woont er al jaren naast. Dan ruik je dat niet meer'', vertelt een mevrouw.
Gedwongen verhuizenRijkers moet met zijn bedrijf in Veldhoven noodgedwongen verhuizen. De kippenstal in de gemeente moet wijken voor de aanleg van de N69 richting Valkenswaard.
Hij hoopt dat zijn bedrijf kan verhuizen naar Walik. ''Ik wil graag dicht in de buurt blijven van Veldhoven. Daar hebben we alles.''
Komst een vraagtekenDe grond is inmiddels al gekocht door Rijkers voor 850.000 euro. Maar het is nog de vraag of de megastal er komt. Daar moet de raad van Bergeijk later nog een besluit over nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.