Brabantse economie groeit met bijna twee procent: machine-industrie motor achter succes

23 april 2015 om 12:26
nl
De economie in Brabant is vorig jaar met bijna twee procent gegroeid. Dankzij het succes van de machine-industrie kende onze provincie een groei van 1,7 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De machine-industrie richt zich op de productie van machines voor consumenten en het bedrijfsleven.
Geschreven door

De Nederlandse economie als geheel groeide met 0,9 procent in 2014.
Eerder werden steden zoals Roosendaal, Waalwijk en Oosterhout de 'trekpaarden van de Brabantse economie' genoemd. In die plaatsen is de werkgelegenheid tussen 1998 en 2013 zelfs bovengemiddeld gegroeid.
De provincie moet (meer) aandacht hebben voor de bijzondere positie van deze middelgrote steden van Brabant, omdat ze strategisch van belang zijn voor verdere ontwikkeling, meldden onderzoekers eerder.
LEES OOK: 1,2 miljard euro winst voor chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven, omzet naar record
Duurzame energieDe toestand van de Brabantse economie is de afgelopen jaren flink verbeterd. In 2011 kampte onze provincie nog met een flinke economische teruggang. Vrijwel alle sectoren in het bedrijfsleven hadden toen te maken met achteruitgang. Nu is de verwachting dat de Brabantse economie alleen nog maar door zal groeien.
De komende zes jaar worden in Brabant 40.000 woningen energieneutraal gemaakt en gaat de industrie tien procent van haar energie opwekken via zonnepanelen. De landbouwsector in onze provincie gaat tot 2020 veel meer duurzame energie opwekken met biomassa, windmolens en zonnecollectoren. Deze investeringen moeten zorgen voor een stevige groei van de Brabantse economie en ongeveer 5000 voltijds banen.
LEES OOK: Bavaria ziet winst fors stijgen, 560 miljoen liter bier verkocht
Andere provinciesBrabant is niet de enige provincie waar vorig jaar sprake was van economische groei. Alleen in de provincies Groningen en Friesland zorgde een sterke afname in de productie van aardgas voor krimp. In Groningen kromp de economie met 7,3 procent. Er werd minder gas verbruikt en ook minder gas opgepompt, omdat 2014 uitzonderlijk warm was.
Flevoland kende de hoogste economische groei (2,2 procent). Dit kwam vooral door de leaseautobranche die in deze regio sterk is vertegenwoordigd en de landbouw. Een andere provincie met een bovengemiddelde groei van 1,7 procent was Utrecht. Die provincie profiteerde van een sterke aanwas van de informatie- en communicatieservice in de stad Utrecht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.