Laboratoriumapen van Tilburgse Hartelust naar Zweden, Animal Rights waarschuwt voor transport

23 april 2015 om 12:46
nl
Stichting Animal Rights stuurt donderdag op Wereldproefdierendag een brandbrief naar staatssecretaris Dijksma van Landbouw met het verzoek om de handel in laboratoriumapen te verbieden. Aanleiding is het geplande transport van veertig apen van de Tilburgse apenhandelaar Hartelust naar een Zweeds laboratorium.
Geschreven door

Volgens directeur Robert Molenaar van Stichting Animal Rights, zorgt de langdurige reis van opgesloten apen voor stress en angst bij de dieren.
'Staatssecretaris moet ingrijpen'"De apen zijn minstens vijftien uur onderweg en hebben geen enkele mogelijkheid om zich te bewegen in de kleine transportboxen. Het wordt hoog tijd dat de staatssecretaris ingrijpt", aldus Molenaar.
In januari zou Hartelust al tien makaken hebben afgeleverd in Zweden. De apen worden daar gebruikt voor experimenten, onder meer om te onderzoeken hoe aangeboren hart- en vaatziekten zich ontwikkelen.
'Tienduizenden apen'Stichting Animal Rights stelt dat in Europa jaarlijks tienduizend apen worden gebruikt in experimenten. Ze zouden allemaal uit China komen waar apenfokkerijen staan die qua omvang lijken op de megastallen in Nederland.
Ook wordt niet uitgesloten dat de dieren in het wild worden gevangen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.