Met een mes de rechtbank binnen? Studenten Avans tonen aan dat beveiliging nog niet waterdicht is

23 april 2015 om 16:17
nl
Twee studenten van Avans zijn met twee 3D-geprinte messen het Paleis van Justitie in Den Bosch binnengedrongen. De messen bleken niet zichtbaar te zijn op de scans. De rechtbank had de studenten van de Bossche opleiding Communication& Multimedia Design van tevoren toestemming gegeven om een gedeelte van hun beveiligingssysteem te testen.
Geschreven door

Een van de studenten was Philine van Bilsen. Ze verstopte een mesje in haar kleding en een groter mes in haar make-uptasje. "Nadat het gelukt was om binnen te komen, beseften we pas hoe makkelijk het ging en dat mensen met slechte bedoelingen dus ook moeiteloos zo’n wapen mee kunnen smokkelen", legt Van Bilsen uit aan Avans-magazine Punt.
Een groep studenten had de messen getest op scherpte. Het bleek dat je er niet goed mee kon snijden, maar je zou er wel iemand mee neer kunnen steken.  
'Geen verrassing voor de beveiliging'Ilse Westenenk, voorlichter bij de rechtbank in Den Bosch, laat weten dat de beveiliging weet dat 3D-geprinte wapens niet zichtbaar zijn op de scans. "Het was voor ons dus ook geen verrassing dat het de studenten lukte om dit beveiligingsonderdeel te omzeilen. Voor 3D-wapens zijn andere maatregelen nodig."
De rechtbank in Den Bosch werkt op regelmatige basis samen met Avans Hogeschool. "Om die reden hebben we toestemming verleend. Nadat gecontroleerd was dat het daadwerkelijk om Avans-studenten ging natuurlijk."      

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.