Eindhoven wil IJssportcentrum sluiten en ruim baan geven aan hippe freerunners - Omroep Brabant

Eindhoven wil IJssportcentrum sluiten en ruim baan geven aan hippe freerunners

23 april 2015 om 17:30
nl
Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven wil het IJssportcentrum in de stad sluiten. Schaatsen en ijshockey behoren niet meer tot de kernsporten waar Eindhoven in wil investeren. Die kernsporten zijn voetbal, hockey, zwemmen, atletiek/hardlopen en 'urban sports' zoals BMX, freerunning en skateboarden. Dat schrijven B&W in de Sportvisie 2015-2019 die donderdag is gepresenteerd.
Geschreven door

Volgens het college loopt het aantal bezoekers aan het IJssportcentrum al jaren terug. Het open houden van de hal is te duur en gaat ten koste van de nieuwe visie. "Consequentie is dat het ijs als voorziening in Eindhoven verdwijnt. Voor de ijsverenigingen is dan geen plaats meer in het Eindhovense sportlandschap. Zij kunnen bijvoorbeeld op andere ijsbanen in Brabant of in de omringende provincies hun ijsactiviteiten voortzetten", aldus het college.
Het IJssportcentrum draait al enkele jaren met verlies. Een directe sluiting van het IJssportcentrum zou financieel gunstig zijn voor de ijshal. Ook staat er een verbouwing van zo'n vier miljoen euro op de planning. De gemeente Eindhoven wil dat geld liever niet investeren omdat ze moet bezuinigen.        
Gezondheid en slim imagoSport moet volgens de nota bijdragen aan de gezondheid van alle Eindhovenaren en aan het imago van Eindhoven als hippe en slimme stad. Vandaar dat er sterk wordt ingezet op moderne sporten al BMX, freerunning en skateboarden. De visie schetst een visioen van een stad die in 2025 wordt uitgeroepen tot Sportstad van het Jaar dankzij spraakmakende vernieuwingen op sportgebied.
"In 2025 zijn sport en bewegen slimmer geworden door de toepassing van technologie, zoals sensoren in bijvoorbeeld velden, tennisrackets en hardloopschoenen. Het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion staat nog altijd aan de top als het om innovatie gaat", zo staat in de nota.
Sporten in parken en andere openbare ruimten krijgt veel aandacht in de nota. Als het aan B&W ligt, komen er zoveel mogelijk veilige wandel-, fiets- en hardlooppaden in groene gebieden.
Meer sportonderwijs voor kinderenHet college wil dat elke Eindhovenaar daar gebruik van kan maken. Om die reden wil het college ervoor zorgen dat elk kind drie uur sportonderwijs krijgt op school. Uiteindelijk moet dat ertoe leiden dat daar, al dan niet samen met sportverenigingen, initiatieven ontstaan die bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de bevolking en die zorgen voor sociale contacten.
Bovendien moeten die zogenoemde laboratoria in de openbare ruimte de sport als geheel technisch vooruit helpen.
Noodlijdende clubs verdwijnenVerder staat in de nota onder meer dat Eindhoven af wil van noodlijdende voetbalclubs en tennisaccommodaties wil privatiseren. Het voortbestaan van ijshockeyclub Eindhoven Kemphanen komt hierdoor in gevaar.
Ook de ijsclub van Eindhoven, bestaande uit 800 leden uit Eindhoven en omgeving, dreigt hierdoor te moeten stoppen. Leden zouden dan ergens moeten gaan schaatsen, zoals in Tilburg of Utrecht en dat ziet de vereniging nog niet gebeuren.
Gemeenteraad moet zich nog uitsprekenOok wil het college de al eerder aangekondigde sluiting van golfslagbad De Tongelreep doorzetten. De gemeenteraad moet zich nu over de plannen uitspreken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.