Swinkels onderzoekt coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA

23 april 2015 om 18:27
nl
Formateur Gerrit-Jan Swinkels gaat onderzoeken of er in Brabant een coalitie gevormd kan worden van VVD, CDA, D66 en PvdA. Fractievoorzitter Bert Pauli van de VVD, de grootste partij in Provinciale Staten, heeft hem daarom gevraagd.
Geschreven door

Eerder deze week mislukte een poging van Swinkels om het huidige college van VVD, CDA en SP een doorstart te bezorgen. De besprekingen liepen stuk op de verkeersmaatregelen die VVD en CDA willen rond Eindhoven. Met name een nieuwe autoweg door het Dommeldal om de 'Ruit' van snelwegen rond Eindhoven te voltooien, stuit op veel weerstand bij de SP.
CompromisMaar niet alleen bij de SP. Ook D66 en PvdA zijn tegenstander van het verkeersplan. De vraag is of zij wel kunnen instemmen met een compromis dat deze week werd geformuleerd en dat uiteindelijk door de SP werd afgewezen. Daarin wordt de finale beslissing voor nieuw asfalt over de komende collegeperiode heen getild en wordt ondertunneling van een deel van de weg bespreekbaar gemaakt.
Meerderheid De vier partijen hebben samen genoeg zetels voor een meerderheid: De VVD heeft 10 zetels, het CDA 9, D66 7 en de PvdA 4. Ze komen samen aan 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. Zonder de PvdA hebben de partijen geen meerderheid. Het zou voor het eerst zijn dat in Brabant een coalitie wordt gevormd die uit vier partijen bestaat. De deelname van D66 zou ook een primeur zijn .
De gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en de PvdA beginnen 'op korte termijn', zo meldt de provincie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.