Video

Dierenartsen: 'Dijksma moet met échte maatregelen komen tegen malafide puppyhandel'

23 april 2015 om 20:38
nl
De maatregelen tegen malafide puppyhandel waarover staatssecretaris Dijksma deze week in haar brief aan de Tweede Kamer schreef, stellen niets voor. Dat zeggen verschillende Brabantse dierenartsen.
Geschreven door

Omroep Brabant deed maandenlang onderzoek naar de grootscheepse, internationale handel in puppy's. Naar aanleiding van onze berichtgeving vroegen kamerleden van verschillende partijen aan de staatssecretaris om strenger op te treden. Maar dat is ze dus niet van plan.
Pappen en nat houdenVolgens Paul Morsinkhof, dierenarts bij dierenkliniek De Kempen, is de brief van Dijksma een wassen neus. Morsinkhof: "Het is een beetje pappen en nat houden, doorgaan zoals we al bezig waren."
Dierenarts Mariëtte Laugeman van dierenkliniek Den Herd in Tilburg is teleurgesteld. Laugeman: "Ik denk dat ze wél maatregelen aan moet kondigen en dat er wél gehandhaafd moet worden. Er moet een bepaalde strengheid in zitten. Van uitstel komt afstel en daar ben ik gewoon heel bang voor."
Maatregelen omzeilenVolgens de dierenartsen zijn de invoering van het nieuwe dierenpaspoort en de verhoging van de minimumleeftijd waarop pups geïmporteerd mogen worden de enige echte maatregelen die de staatssecretaris de afgelopen tijd heeft genomen. En die maatregelen weten de handelaren al binnen een paar maanden knap te omzeilen.
Morsinkhof: "Als je zegt 'ik maak toch maar weer een nieuw paspoort', dan pak je een nieuwe sticker en dan maak je een nieuw paspoort. Zo simpel is het." Het nieuwe paspoort is in januari dit jaar ingevoerd. Volgens de dierenartsen zijn er al twee maanden oude puppy's met een paspoort waarin staat dat ze vier maanden oud zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.