Nabestaanden geschokt: meer leden identificatieteam toonden gevoelige info over MH17-slachtoffers

23 april 2015 om 19:39
nl
Niet alleen George Maat, maar ook andere leden van het MH17-identificatieteam hebben gevoelige informatie over slachtoffers van de vliegramp met MH17 gebruikt voor presentaties. Dat heeft Arie de Bruijn, het hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), donderdag tegen RTL Nieuws gezegd. Nabestaanden zijn geschokt en willen een verbod op het gebruik van foto's zolang het identificatieproces nog niet klaar is.
Geschreven door

Behalve het woensdag bekend geworden geval is zeker nog één presentatie gegeven met MH17-voorbeelden. “Wij willen ook andere collega’s leren wat het werk van de identificatie inhoudt en daar moet je dingen bij tonen van het werk.''
Nabestaanden zijn niet van tevoren op de hoogte gesteld en willen dat er gedurende het identificatieproces geen materiaal meer wordt getoond. "Het is schokkend en respectloos dat dit nu al gebeurt", zegt Dennis Schouten, waarnemend voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, tegen RTL Nieuws.
LEES OOK: Veel menselijke resten en persoonlijke spullen MH17-slachtoffers geborgen
Foto's verminkte slachtoffersPatholoog-anatoom George Maat van het MH17-identificatieteam maakte tijdens een lezing gevoelige informatie over de ramp openbaar, zo werd woensdag duidelijk. Daarbij toonde hij bij de openbare bijeenkomst foto's van verminkte slachtoffers. De patholoog-anatoom is op non-actief gesteld.
Maat maakt deel uit van het team dat op de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum de menselijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp identificeert.
LEES OOK: Woedende burgemeester: 'Nooit brokstukken MH17 cadeau gegeven aan museum'
'We tillen hier zwaar aan'Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LFTO), dat Maat inhuurde voor het onderzoeksteam, beraadt zich op verdere stappen: "We tillen hier zwaar aan.” Dennis Schouten vindt dat niet genoeg. Hij wil dat er een volledig verbod komt op het gebruik van de foto's.
Bij de vliegramp kwamen op 17 juli vorig jaar alle 298 inzittenden van de Boeing 777 om het leven, onder wie vijftig Brabanders. Vorige week werd bekend dat Tilburg University de komende tijd onderzoek gaat doen naar de hulpverlening aan de nabestaanden van de slachtoffers.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.