Video

Lintjesdag 2015: Jan Reker en nog 550 Brabanders onderscheiden

24 april 2015 om 14:00 • Aangepast 21 november 2020 om 18:48
nl
In Brabant zijn op deze lintjesdag van alle provincies in ons land de meeste mensen koninklijk onderscheiden. Het gaat volgens een opgave van de provincie om 551 gelukkigen. Drie hiervan mogen zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gaat om advocaat en curator Louis Deterink uit Schijndel, Diederik Lips uit Den Bosch, directeur van pretparkgigant Libéma, en Jan Marcelis uit Oisterwijk vanwege zijn verdiensten voor de bloedbank én als arts-microbioloog in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.
Jan Reker (ex-PSV) Ridder in de Orde van Oranje-NassauJan Reker uit Veldhoven, voormalig trainer en directeur van PSV, werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jan Pommer kreeg eenzelfde onderscheiding. De burgemeester van Sint-Michielsgestel werd in eigen gemeentehuis verrast door Commissaris van de Koning, Wim van de Donk.

Wachten op privacy instellingen...

De uit Schijndel afkomstige Winny Maas werd ‘tot ridder geslagen’ in Rotterdam. De architect heeft hier zijn kantoor en werd onder meer beloond voor het ontwerp van de Markthal in zijn woonplaats. In de gemeente Tilburg werden zeven mensen ‘geridderd’; Helmond kreeg er vier ridders bij. Hans Emmerik uit Breda werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Bredase sportwereld in het algemeen en het badminton in het bijzonder.
Op onze site alles over deze traditie, waarvan de oorsprong dateert uit 1892.
Laagste aantal lintjes sinds 2011551 koninklijke onderscheidingen is landelijk gezien dit jaar blijkbaar dus een topscore. Toch is het, als je terugkijkt op de afgelopen jaren, juist een opvallend laag aantal. Elf jaar geleden kregen nog minder provinciegenoten een lintje: 537. In 2008 werden bijna zevenhonderd mensen gehuldigd. De meeste lintjes moeten gezien worden als beloning voor jarenlange vrijwilligersactiviteiten. Eén van de oudste gedecoreerden is Jan van Gestel uit Hulten (87).
In de gemeente Tilburg werden deze vrijdag de meeste mensen verrast: 34. Den Bosch is met 25 gedecoreerden een goede tweede. Tegenover deze bui staat een spatje in Sint Anthonis waar slechts één persoon werd geëerd. Deze mevrouw Thea van Tiel werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Gemeente Nuenen bescheidenIs de medemenselijkheid in ‘Sintunnus’ dan zo ver te zoeken? Een woordvoerster van de gemeente laat desgevraagd weten dat je hieraan niet hoeft te twijfelen. “Er zijn jaren geweest”, legt ze uit, “dat er bij ons twaalf tot veertien lintjes zijn uitgedeeld. Ditmaal is dat veel minder, omdat ervoor gekozen is om die onderscheidingen uit te reiken bij bijzondere gelegenheden als jubilea.” Nuenen hield het ook bescheiden: twee. Er zijn jaren geweest dat hier minstens vijftien lintjes werden opgespeld.
Meeste gedecoreerden Lid in de Orde van Oranje-NassauVeruit de meeste gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In verschillende gemeenten had een aantal families reden voor een dubbel feestje. Zo behoorde het Eindhovens echtpaar Jeroen en Agnes Frankenmolen, erg actief in de Scouting, tot de uitverkorenen.
Net als Harry en Margriet Siebers die de Sint Elisabethkerk in hun woonplaats Grave meer dan een warm hart toedragen, Jan en Marie-José Keurlings (steunpilaren van Sinterklaas en voetbalvereniging Blauw Geel ’38) en de wandelliefhebbers Ad en Sjaan Verbakel uit Veghel én de gebroeders Jan en Theo Elbers uit Vlierden (actief bij voetbalclub SJVV).
Klik op jouw gemeente om te zien wie er allemaal zijn uitverkoren en voor welke blijk van waardering ze in aanmerking zijn gekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.