Video

Emotionele uitvaart van laatst geïdentificeerde Brabantse MH17-slachtoffer: 'Eindelijk ben je thuis'

24 april 2015 om 16:30
nl
De familie van Joop de Roo heeft vrijdag na bijna een jaar afscheid van hem genomen. De Helmonder was een van de vijftig Brabantse passagiers van rampvlucht MH17. De uitvaart heeft zo lang op zich laten wachten omdat De Roo pas in januari is geïdentificeerd. De 72-jarige De Roo was de laatste Brabander van de rampvlucht die geïdentificeerd werd.
Geschreven door

''Het wordt een heel aparte dag vandaag voor ons'', vertelde zijn zoon Paul de Roo eerder. De familie heeft er maanden op moeten wachten om op een mooie manier afscheid te kunnen nemen van hun vader en opa.
Verdriet breed gedragenDe Lambertuskerk in Helmond zat vrijdag helemaal vol voor de dienst. Het was een emotionele dienst, vol verdriet, pijn en woede. De kleinkinderen van Joop de Roo hielden een toespraak, net als zoon Paul. "Na negen maanden ben je eindelijk thuis, thuis met een engelenvlucht", sprak Paul tijdens de dienst.
Ook burgemeester Elly Blanksma van Helmond hield een toespraak. Ze liet weten dat het verdriet breed wordt gedragen door alle Helmonders.
'Goede laatste vlucht pa!'De burgemeester sprak indrukwekkend richting de kist. ''We nemen hier collectief afscheid van dit verdriet. Joop, ik ben trots op jou. Onze Helmonder. Vaarwel Joop.''
Paul de Roo sloot de uitvaart af met de woorden: ''Goede laatste vlucht pa!''
Lange dagZoon Paul keek vooruit op de dag. ''Ik kan eindelijk afscheid nemen van mijn vader. Deze hele dag moet in het teken staan van hem.''
Vrijdagochtend haalde de familie Joop de Roo op in Hilversum. Zijn kist stond in de buurt van het identificatiecentrum daar.
CrematieOm halfeen namen familie en vrienden afscheid van Joop de Roo in de Lambertuskerk in Helmond. Daarna werd hij gecremeerd. ''We laten van zijn as een sieraad maken om hem te herdenken.''
Onderzoekers op de rampplek hebben deze week nog menselijke resten gevonden. De familie De Roo gaf eerder al aan daar niet op te wachten. "Wat je terugkrijgt, is zo weinig. Als er straks nog meer resten gevonden worden, dan worden die gecremeerd en krijgen wij een urn", aldus Paul de Roo.
Weinig teruggevondenJoop de Roo was op 17 juli onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het toestel boven Oost-Oekraïne naar beneden werd gehaald.
Het duurde lang voordat het identificatieteam iets van hem terugvond. Er zijn uiteindelijk een stukje sleutelbeen met borstbeen, jukbeen en schedel gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.