Hoofdtribune NAC moet gestut worden, duel tegen Heracles onzeker

24 april 2015 om 08:55 • Aangepast 21 november 2020 om 18:48
nl
Het is onzeker of de degradatiekraker tussen NAC Breda en Heracles Almelo zaterdagavond doorgaat. Vrijdag worden tests uitgevoerd op het NAC-stadion om de veiligheid te testen. Als die tests negatief uitpakken, gaat het duel tussen NAC en Heracles niet door. De hoofdtribune wordt vrijdag gestut tussen twaalf en één uur.
Profielfoto van
Geschreven door

Burgemeester Depla en wethouder Van den Berg verlieten donderdagavond vroegtijdig de raadsvergadering om naar NAC te gaan. In een verklaring die later verscheen, staat dat de hoofdtribune van het stadion zonder maatregelen niet verantwoord gebruikt kan worden.

Wachten op privacy instellingen...

"De hoofdtribune moet gestut worden, maar dit geeft niet genoeg zekerheid voor de veiligheid", aldus Depla. "Als het stutten voldoende is voor de veiligheid, dan gaat het duel wel door. Een lege hoofdtribune is ook een scenario."
Draagkracht getestVrijdag wordt de draagkracht van het stadion getest door te experimenteren met gewicht. Op die manier kan worden bekeken of de tribune veilig is. De uitkomsten van de test volgt vrijdagmiddag. Aan de hand daarvan wordt bepaald of NAC - Heracles doorgaat. "Ik wil graag dat de wedstrijd doorgaat, maar veiligheid gaat boven alles", aldus Depla. De burgemeester weet niet of het publiek bij vorige wedstrijden gevaar heeft gelopen.
Mocht het duel niet doorgaan, wordt een verzoek ingediend om de wedstrijd na het onderzoek op 2 mei te spelen.

Wachten op privacy instellingen...

Hoofdtribune onveiligVorige maand kreeg de gemeenteraad een technisch ingewikkeld rapport over de problemen met de hoofdtribune van het stadion dat eigendom is van de gemeente. Een ander ingenieursbureau constateerde toen dat de tribune niet voldoet omdat elementen te ver doorbuigen en scheuren in het beton te groot zijn. Maar gevaar voor bezoekers was er niet.
Op basis van nieuwe berekeningen is vastgesteld dat er meer druk rust op de tribune dan was voorzien. "Donderdagochtend werd duidelijk dat het effect van de krachten in combinatie met reeds opgetreden scheuren dermate onvoorspelbaar is, dat zonder maatregelen de hoofdtribune niet veilig gebruikt kan worden", staat in een verklaring van de gemeente Breda. De gemeente schakelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in voor advies over een historisch onderzoek.
D66 in Breda vond dat de gemeente risico's nam door niets te doen aan de scheurvorming in het stadion.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.