Ongeneeslijk zieke Mark Bos heeft boodschap voor kankerpatiënten: ‘Laat zien met hoeveel we zijn'

24 april 2015 om 02:41
nl
Journalist Mark Bos (49) uit Rosmalen had donderdagavond bij RTL Late Night een boodschap voor kankerpatiënten. Bos, die zelf uitgezaaide prostaatkanker heeft, wil dat patiënten zich gezamenlijk laten horen. “Alleen patiënten kunnen het systeem in Nederland veranderen.”
Geschreven door

“Ik wil niet dat mijn dood voor niets is geweest straks. Mijn artsen hebben weinig interesse gehad in mijn situatie. Ik heb niet het gevoel dat de patiënt belangrijk is in ons systeem. Hopelijk kan dat veranderen”, vertelde Bos aan tafel bij RTL Late Night.
Woensdag liet hij op Facebook weten dat zijn einde nabij is. “Het gaat heel slecht en de artsen (en ik denk nu ook dat ze gelijk hebben) geven mij een paar dagen tot hooguit enkele weken.”
'Menselijkheid verloren gegaan'Goede vriend Coen van Veenendaal nam Bos in huis toen hij niet meer goed voor zichzelf kon zorgen. “Mark ging zijn eigen weg toen hem werd verteld dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij heeft veel dingen geprobeerd, moeten concluderen dat het niet werkte en weer opnieuw geprobeerd.” Volgens Van Veenendaal is ‘de menselijkheid verloren gegaan’.
Bos: “Uit een test bleek dat ik meer testosteron aanmaak dan normaal. Toen ik aan de arts vroeg of hij dat ooit mee had gemaakt bij zijn patiënten, zei hij van niet. Volgens mij heeft hij nooit onderzocht hoe dat kan. Maar dan leer je er toch niks van?”
Eerste stapEn daar zit de frustratie bij Bos. Volgens de journalist kunnen alleen patiënten dat systeem veranderen door zich gezamenlijk te laten horen. “De eerste stap is om te laten zien met hoeveel patiënten we zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.