Q-koortspatiënten willen overheid dagvaarden

24 april 2015 om 10:41
nl
Q-koortspatiënten gaan de Nederlandse staat dagvaarden. Dat laat Helmonder Michiel van den Berg van belangenvereniging Q-uestion weten. De Q-koortsslachtoffers willen een schadevergoeding van de overheid. De infectieziekte stak voornamelijk de kop op in het oosten van Brabant.
Geschreven door

Eén op de drie Q-koortspatiënten kampt twee jaar na de infectie nog regelmatig met gezondheidsklachten, zoals ernstige vermoeidheid. Dat meldde wetenschapper Joris van Loenhout begin dit jaar.
Van den Berg is ook bezig met een schikking met de overheid. Daar heeft hij met minister Edith Schippers over gesproken. Hij heeft hoop op een goede afloop, laat hij in het ED weten. Volgens hem zou 'negentig tot 95 procent van de patiënten' zo'n regeling omarmen.
Bevallingen van geitenDe Q-koortsbacterie kan vrijkomen bij bevallingen van geiten die de bacterie bij zich dragen. De Q-koortsepidemie begon in 2007 in Herpen. Vorig jaar werd duidelijk dat veel mensen die ziek zijn geworden, woonden in de buurt van boerderijen met besmette mest.  
Tussen 2007 en 2010 werden 50.000 schapen en geiten vanwege Q-koorts geruimd. In heel Nederland raakten naar schatting 50.000 mensen besmet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.