Moordenaar Lau Geeraets pleegt zelfmoord in gevangenis Vught: 'Mogelijk met pillen'

24 april 2015 om 20:59
nl
Lau Geeraets, die donderdag werd veroordeeld tot levenslang voor een dubbele moord, heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zelfmoord gepleegd in de gevangenis in Vught. Dat hebben bronnen bevestigd aan 1Limburg. Geeraerts zou volgens de NOS zelfmoord hebben gepleegd met pillen die hij de cel had ingesmokkeld. Ook zou er een afscheidsbrief zijn gevonden.
Geschreven door

Geeraets zat in de Extra Beveiligde Inrichting nadat hij werd veroordeeld voor een dubbele moord op twee Marokkanen in 2006 in het Limburgse Venray. De Marokkanen waren jarenlang spoorloos, maar werden vorig jaar opgegraven in Arcen.
Overgeplaatst naar EBIGeeraets zat in de EBI nadat hij in april vorig jaar in de gevangenis in Grave een slagader van zijn pols doorsneed. Hij was van plan om tijdens het vervoer naar het ziekenhuis te vluchten. Geeraets wilde weg uit de EBI, maar de Dienst Justitiële Inrichtingen weigerde hem in februari vrij te laten. Er zou nog steeds vluchtgevaar bestaan.
Er wordt nog onderzoek gedaan door de schouwarts, de technische recherche en politie. De familie, de advocaat, de officier van justitie en de politie zijn direct geïnformeerd. Ook de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) is ingelicht en zal een calamiteitenonderzoek verrichten. Dat is gebruikelijk als een gedetineerde in de gevangenis overlijdt.
'Mogelijk pillen ingenomen'De advocaten van Geeraets betreuren zijn dood. Volgens hen was het verblijf van Geeraets in de EBI in Vught een ondraaglijke situatie. Geeraets heeft mogelijk zelfmoord gepleegd door pillen in te nemen. Dat zei misdaadjournalist Peter R. de Vries vrijdag tegen het ANP.
De Vries kreeg die informatie van ingewijden. "De vraag is natuurlijk of en hoe hij in staat is geweest om pillen op te sparen." Volgens de NOS zou Geeraets de pillen hebben binnengesmokkeld in een medisch apparaat voor apneu. Ook zou Geeraerts een afscheidsbrief hebben achtergelaten volgens de bronnen van de NOS.  
'Als iemand echt dood wil, lukt dat'Peter R. de Vries vindt het opvallend dat Geeraets zo kort na het uitspreken van het vonnis de hand aan zichzelf heeft geslagen. "Er stond nog een hoger beroep open. Maar je ziet het vaker: gedetineerden zijn erg creatief in het vinden van manieren. Als iemand echt dood wil, lukt dat."
Als voorbeelden noemt hij iemand die zich heeft opgehangen aan de knop van een verwarming op een hoogte van 1 meter 10 en een man die zelfmoord weet te plegen met het kraantje van een spoelbak.
Scenario"Er stond nog een hoger beroep open. Kennelijk was hij in een bepaalde depressieve gemoedstoestand." De Vries schetst een mogelijk scenario: "Geeraets komt terug in zijn cel, gaat rond half elf op bed liggen en doet het licht uit. Dan neemt hij een overdosis pillen."
Cameratoezicht helpt dan niet, denkt hij. "Je kunt moeilijk iemand elk uur wakker maken om te kijken hoe hij eraan toe is. Dat zou een vorm van marteling zijn."
Gevaar voor justitiePeter R. de Vries brengt in herinnering dat Geeraets eerder een poging tot zelfmoord deed. "Was dat serieus of een vraag om aandacht voor zijn zaak? Wilde hij er bijvoorbeeld mee bereiken dat hij in de gevangenis onder een ander regime zou vallen?"
En behalve vluchtgevaarlijk was Geeraets vermoedelijk ook een gevaar voor justitie. "Officieren van justitie verkeerden in de veronderstelling dat er dreiging uitging van of via Geeraets." Enkelen hebben volgens De Vries gedurende langere tijd persoonlijke bescherming gekregen.
Slachtoffers in de valGeeraets werd donderdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot levenslang voor de moord op Karim Fourkour en Fouad Bendella en het begraven van beide slachtoffers. Zijn medeverdachte Geert G. kreeg dertig jaar cel.
Beide slachtoffers moesten het inbreken in een hennepplantage bekopen met de dood. Zij zaten als ratten in de val toen Geeraets en Geert G. de uitgang van het wiethok afsloten en naar binnengingen, allebei gewapend met een pistool.
NekschotGeeraets gaf Bendella en Fourkour een nekschot, zo bleek tijdens de rechtszaak. "Een weloverwogen executie", aldus de officier van justitie.
Pas een jaar geleden biechtte Geert G. op waar de slachtoffers waren begraven. Dat was in een bos bij Arcen, vlakbij de vroegere woning van Geeraets.
Vaker zelfdodingenDe afgelopen jaren pleegden vaker gevangenen zelfmoord in de gevangenis in Vught. PvdA-Kamerlid Marcouch stelde er meerdere keren vragen over aan de minister. De laatste keer in 2012. Op dat moment waren er in totaal zes gevallen van zelfdoding in de gevangenis geweest.
Toenmalig staatssecretaris Teeven antwoordde toen dat hij geen verband zag tussen de verschillende zelfmoorden. Desalniettemin liet hij toen wel een onderzoek instellen. Daaruit bleek later dat het personeel niet schuldig was. Er was ook een kritische kanttekening. In de dossiers van de gedetineerden zou niet altijd alle informatie over de psychische problemen staan. In 2014 overleed weer een gevangene in de gevangenis van Vught na een zelfmoordpoging.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.