Video

Canadese soldaat die sneuvelde bij gevechten Kapelsche Veer na zeventig jaar geïdentificeerd

24 april 2015 om 15:56
nl
De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft de stoffelijke resten geïdentificeerd van een Canadese soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn veldgraf werd vorig jaar gevonden tijdens grondwerkzaamheden in de Overdiepse polder bij Sprang Capelle. De soldaat wordt op 6 mei in Bergen op Zoom herbegraven.
Geschreven door

Het gaat om Albert Laubenstein uit Edmonton, Alberta. Laubenstein diende bij het Canadese Lincoln& Welland Regiment en sneuvelde op 26 januari 1945 op 30-jarige leeftijd tijdens Operation Elephant, de slag om Kapelsche Veer.
Strijd om bruggenhoofdDoel van deze missie was om het Duitse bruggenhoofd op de zuidelijke oever van de Bergse Maas in te nemen. Het plan slaagde, maar de verliezen waren groot. Vijftig soldaten van het regiment verloren het leven, honderdvijfentwintig raakten gewond.
Laubenstein werd in een tijdelijk veldgraf begraven. Het graf werd na de oorlog niet meer teruggevonden. De soldaat werd als vermist geregistreerd.
TandartskaartDe identificatie van Laubenstein vond plaats in het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst. Daarbij is gebruik gemaakt van zijn militaire tandartskaart uit 1944."Tien jaar geleden hebben we drie Canadese soldaten geborgen", vertelt Geert Jonkers van de Bergings- en Identificatiedienst. Er waren daarom gegevens van soldaten voorhanden. "Het toeval wil dat de tandartskaart van deze jongen erbij zat."
InfanterieLaubenstein zat sinds 1941 bij de artillerie in Engeland. Eind 1944 kwam hij bij de infanterie.
De Canadees wordt met militaire eer herbegraven op het Canadese Ereveld in Bergen op Zoom. Zijn nabestaanden zullen daarbij aanwezig zijn, onder wie een neef.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.