Beschermde orchidee in Bergen op Zoom moet noodgedwongen verhuizen

24 april 2015 om 16:04
nl
De beschermde plant bijenorchis moet verhuizen. De orchidee staat naast het Volkerak-Zoommeer, precies op de plek waar de dijk versterkt gaat worden. Het waterschap laat daarom honderden vierkante meters grasplaggen verhuizen.
Geschreven door

Er is nu niet veel te zien van de orchidee. Na lang zoeken vindt ecoloog Thomas Kroon er één. Het zijn een paar kleine, groene blaadjes die nauwelijks opvallen tussen het gras.
Verhuizing Omdat de plant nu moeilijk vindbaar is, wordt met een grote grijper het gebied waar de plant een jaar geleden te zien was, afgegraven. Een stuk verderop worden de grasplaggen weer neergelegd.  
“De Bijenorchis is een zeldzame orchidee van ongeveer 20-50 cm hoog die bloeit in de periode mei tot en met juli. De plant is beschermd door de Flora- en Faunawet”, vertelt ecoloog Thomas Kroon. “Je moet er zorg voor dragen dat de plant kan blijven voorbestaan.”
KostenWat het verplaatsen van de plant kost, is niet duidelijk. Suzanne Frings van Brabantse Delta: het hele project van het verstevigen van de dijk is in één keer aanbesteed. Het verplaatsten van de planten zat in die prijs.
Of het verplaatsten van de orchidee heeft gewerkt, weten we eigenlijk pas in juni. Dan bloeit de plant namelijk. Helaas is het fietspad langs de plek waar de plant nu staat nog tot 1 augustus afgesloten, dus het wordt een jaartje langer wachten om hem daar te kunnen zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.