Van Abbemuseum trekt veel publiek maar de eis van de Eindhovense raad is 'niet realistisch'

24 april 2015 om 17:27
nl
Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft de bezoekerscijfers de afgelopen jaren flink op kunnen halen. Vorig jaar kwamen er bijna 95.000 bezoekers naar het museum; in 2011 waren dat er nog ruim 75.000. Het Eindhovens college schrijft dat in een brief aan de gemeenteraad. Volgens het college ligt het Van Abbe op koers met het aantal bezoekers én de opgelegde bezuinigingen.
Geschreven door

Of de Eindhovense raad tevreden zal zijn over de cijfers van het Van Abbe is de vraag. Vorig jaar nam de raad een motie aan waarin stond dat het museum in 2018 115.000 bezoekers moet trekken met ruim drie ton extra inkomsten als gevolg daarvan.
Onrealistisch Anastasia van Gennip, de onlangs aangetreden zakelijk directeur van het museum noemt die doelstellingen op dit moment 'onrealistisch'. In het beleidsplan van het museum zelf staat als doelstelling voor het aantal bezoekers in de komende jaren nog geen 100.000 genoemd. Volgens Van Gennip is dat in de museumwereld op dit moment een mooi resultaat.
De afgelopen jaren heeft het museum volgens Van Gennip hard gewerkt om meer bezoekers binnen te halen en de opgelegde bezuiniging uit te voeren. Die bezuiniging loopt op tot ruim twee-en-een-half miljoen euro in 2017. Het museum bezuinigt en probeert extra inkomsten binnen te halen, onder andere door duurdere kaartjes te verkopen; volgens het Eindhovens college is de prijs voor de kaartjes nu 'marktconform' en heeft het verhogen van de prijs verder geen zin.
Groei Van Abbe bovengemiddeldIn totaal hebben de Nederlandse musea de afgelopen jaren meer bezoekers getrokken. Die stijging zit 'm voor een groot deel in de extra bezoekers die het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam door hun nieuwbouw wisten te trekken. Als de groei van die musea buiten beschouwing wordt gelaten, kreeg het Van Abbe de afgelopen jaren een bovengemiddeld aantal extra bezoekers.
Al die extra bezoekers hebben ook tot extra inkomsten geleid. Het museum gaat uit van ruim drie ton extra inkomsten in 2018. De gemeenteraad zou daar dus nog eens drie ton bovenop willen zien; dat gaat het Van Abbe dus niet halen.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.