Advocaten Lau Geeraets: 'Verblijf in gevangenis van Vught was ondraaglijke situatie'

24 april 2015 om 16:47
nl
De raadslieden van Lau Geeraets, die vrijdag zelfmoord pleegde in de EBI in Vught, zeggen dat het leven in de extra beveiligde strafinrichting voor hem niet langer draaglijk was.
Geschreven door

Geeraets werd donderdag tot levenslang veroordeeld voor een dubbele moord in Venray in 2006. Hij maakte daarna een einde aan zijn leven. Zijn advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops zeggen 'met pijn en droefenis' kennis te hebben genomen van diens overlijden.
'Geen uitzicht op verbetering'"Het was een bijzonder aimabele man die tot het einde van zijn leven hoopte op gerechtigheid", aldus de raadslieden in een verklaring. "Omdat hij dit niet kreeg en zijn langdurig verblijf in de EBI te Vught geen uitzicht op verbetering bood, wat een voor hem ondraaglijke situatie betekende, moet dit voor Geeraets niet langer mentaal draagbaar zijn geweest."
De advocaten zeggen het mentaal lijden van Geeraets van nabij te hebben meegemaakt en de hoop te hebben gehad 'dat hij voldoende vertrouwen zou blijven houden in een rechtvaardige uitkomst van zijn strafzaak alsmede vertrouwen in het strafrechtsysteem'.
'Trek hier lering uit'De dood van Geeraets roept volgens Heuvelmans en Knoops 'wederom de vraag op naar de humaniteit van het EBI-systeem'. "In zijn nagedachtenis spreken wij de hoop uit dat justitie hier lering uit zal trekken en zal blijven streven naar verdere humanisering van het strafrecht", schrijven de raadslieden.
Tweede Kamerlid Marit Rebel van de Partij van de Arbeid zegt dat er Kamervragen komen voor de staatssecretaris van veiligheid en justitie Klaas Dijkhoff. "We zullen dinsdag tijdens het vragenuurtje vragen stellen aan de verantwoordelijke staatssecretaris over hoe dit kan gebeuren. Het moet goed worden onderzocht", zegt Rebel.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.