Video

Ridder Jan Reker verrast: 'Ik dacht dat ze voor de buren kwamen'

24 april 2015 om 17:15
nl
Voormalig trainer en directeur van PSV Jan Reker is voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij had het totaal niet verwacht, want toen de burgemeester van Veldhoven vrijdagmorgen bij hem in de straat stond, dacht Reker dat hij voor de buren kwam.
Geschreven door

Reker is trainer geweest van onder meer Willem II en PSV. Met zijn slippers van PSV nog aan deed hij open. "Ik mag de schoenen binnen niet aan. Dat doe ik pas als ik naar buiten ga."
Graag de controle"Ik zat mijn koffie te drinken, want zo begin ik samen met mijn vrouw de dag. Ik zag de burgemeester lopen en dacht dat de buren een koninklijke onderscheiding kregen. Maar toen hij zich omdraaide en naar ons huis kwam, wist ik wel hoe laat het was."  
Later op de ochtend werd Reker op het gemeentehuis van Veldhoven verwacht. Daar ontving hij samen met vijftien anderen zijn decoratie. Voor even werd Reker geleefd. "Ik ben echt een doener. Vandaag vond ik het moeilijk om het allemaal maar te laten gebeuren want ik ben iemand die graag de controle heeft."    
Boekje van RekerBurgemeester Jack Mikkers is een fan van PSV en vond het prachtig Reker te decoreren. In zijn toespraak voor een volle zaal moest de burgemeester  'het boekje van Reker' noemen. Daarin had Reker aangetekend in welke hoek spelers het liefst de strafschoppen schoten.
Mikkers: "Iedere supporter van PSV kent dit boekje. Als Hans van Breukelen een penalty stopte, kwam dat door het boekje van Jan. We hebben de Europa Cup 1 gewonnen dankzij Jan Reker."
Koken en fietsenDe lijst met maatschappelijke activiteiten van Reker is lang. Mikkers: "Hij is voetbaltrainer geweest, maar daarnaast heeft hij nog veel meer gedaan. Bijvoorbeeld Spieren voor Spieren waarbij sporters zich inzetten voor iemand met een spierziekte. Ook komt hij op voor straatkinderen in Peru."
Op die lijst met wat Reker allemaal doet, staat ook een recreatiepark waar hij actief is met het organiseren van kookavonden, fietstochten, barbecues, bowlingavonden en taartbakwedstrijden. En ook realiseerde hij een jeu-de-boulesbaan. "Koken, fietsen, wandelen, golven, mijn groentetuin. Ik heb het heel druk. Ik snap niet hoe ik vroeger de tijd had om te werken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.