'Doorlopen Hans!', Eindhovens gezin rende voor zijn leven bij verwoestende aardbeving in Nepal

26 april 2015 om 14:10
nl
Een dag na de verwoestende en dodelijke aardbeving in Nepal is het Eindhovense gezin Neutkens nog altijd niet bijgekomen van de schrik. Bea, haar man Hans en hun dochter Jetje moesten rennen voor hun leven uit angst om onder het puin bedolven te raken. Hans is in Eindhoven bekend als oud-eigenaar van Café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein.
Geschreven door

"We kochten gisteren zelfgemaakte pollepels van een vriendelijke man. Vijf minuten later was hij dood. Getroffen door een steen", meldt een zeer geschrokken Bea aan Omroep Brabant.
De verwoestingen zijn enorm in Pokhara en hoofdstad Kathmandu, een stad met meer dan een kwart miljoen inwoners vlak bij het epicentrum van de beving. De Eindhovense familie was in de buurt van het epicentrum toen de hel losbrak. "Ik dacht dat er te veel water naar beneden zou komen. Ik maande mijn man Hans om door te lopen. We stonden vlakbij een keuken die de afgrond in kukelde."
'Angstig geluid'De aardbeving, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, is de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar. Bea zag de wereld om haar heen bewegen en heen en weer schudden. "Wat een angstig geluid gaf dat. Voor mijn dochter Jetje kwamen rotsblokken naar beneden gedonderd. Zij stond gelukkig op veilige afstand. We waren doodsbang allemaal."
De Eindhovense familie was op dat moment op berghuttentocht in het getroffen gebied. Zij hadden een kamp opgeslagen bij een hoger gelegen dorpje vlakbij de Mount Everest. Ze werden getroffen door bevingen, maar bleven ongedeerd. Vanwege het dreigende gevaar moesten ze wel zo snel mogelijk naar beneden lopen. "We hadden geen bagage. We sliepen daarom in onze regenkleding", aldus Bea. Zij en haar man en dochter hebben geen hulp kunnen bieden aan slachtoffers. Ze hebben veel mensen zien sterven.
LEES OOK: Aardbeving Nepal: Hans van Gastel uit Oosterhout hoopvol: 'Volgens reisorganisatie is zus in orde'
Zware naschokInmiddels heeft de familie een vliegveld bereikt in Lukla. Vandaar vliegen ze waarschijnlijk maandag terug naar Kathmandu. Bea's dochter Jetje woont al een aantal jaar in Kathmandu. Zij heeft daar samen met haar Nepalese man Kamal een fietswinkel en organiseert outdoor-vakanties.
Haar ouders bezoeken eens in de zoveel tijd hun dochter. "Ik en mijn ouders hebben veel angst gehad voor de rotsblokken en naschokken", vertelt Jetje.
Een zware naschok teisterde Nepal zondag nog. Duizenden inwoners van de Nepalese hoofdstad renden de straat op in angst om onder het puin bedolven te raken. "Hier in dit dorp is iemand om het leven gekomen", laat vader Hans kort weten. Er zijn in de buurt van zijn gezin nog veel naschokken geweest, maar ze hebben geen idee van de omvang van de ramp en aantal slachtoffers.
Honderden dodenDe naschok behaalde een 6,7 op de schaal van Richter. De eerste beving, waardoor zeker tweeduizend mensen om het leven zijn gekomen, was er een van 7,8 op de schaal van Richter. Inwoners van de Nepalese hoofdstad sliepen grotendeels al op straat, omdat ze bang waren voor naschokken. Onduidelijk is nog of er meer slachtoffers zijn door de recente aardschok.
De beving van zaterdag was de zwaarste sinds 1934. Ook in India, Bangladesh en Tibet zijn doden gevallen. De autoriteiten gaan er vanuit dat het dodental voorlopig nog zal stijgen. Via de reisbureaus Djoser, SNP en Fox Vakanties waren zeker zo'n 140 Nederlanders op vakantie in Nepal. Deze organisaties lieten zaterdag aan de NOS laten weten dat iedereen het goed maakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.