Waardevol koningszilver gestolen bij Sint Jacobus Gilde in Zeeland: 'We hebben alleen nog de foto's'

26 april 2015 om 17:14 • Aangepast 21 november 2020 om 18:45
nl
Het Sint Jacobus Gilde in Zeeland is zaterdagnacht bestolen van zeer waardevol zilver. Onder andere het koningszilver uit 1475 is meegenomen.
Profielfoto van
Geschreven door

"Een hele zware domper", verzucht secretaris Thijs Bongers. "Op deze stukken zilver is onze hele geschiedenis gebaseerd." Naast het waardevolle koningszilver is ook de kroon en scepter van de gildekoning gestolen. De waarde? Niet uit te drukken. "Misschien wel een ton", gokt Bongers.
Het zilver lag in een kluis in het gildehuis van de vereniging. "Waarschijnlijk zijn ze via de poort binnengekomen. De omheining is namelijk niet kapotgemaakt", zegt Bongers. De inbrekers droegen waarschijnlijk handschoenen, want vingerafdrukken zijn er niet gevonden.
Frisdrank gedronkenGelukkig voor het gilde lieten de dieven op een andere manier een spoor achter: "Ze hebben hier frisdrank staan drinken uit onze koeling. Op één van die flessen heeft de technische recherche DNA gevonden."
Het kostbare zilver zou op Tweede Pinksterdag, 25 mei, worden gebruikt bij het koningsschieten. Dan wordt een nieuwe gildekoning gekozen. Het ziet ernaar uit dat het zilver voor het eerst in honderden jaren niet gebruikt kan worden bij het koningsschieten. "Toch gaat het koningsschieten sowieso door", verzekert Bongers. "Maar hoe of wat dat moeten we nog bedenken."

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.