Video

Grote brand verwoest Palazzo Theater tijdens Koningsnacht: 'Groot verlies voor Grave'

27 april 2015 om 05:33 • Aangepast 21 november 2020 om 18:45
nl
Een grote brand heeft het Palazzo Theater in Grave tijdens Koningsnacht volledig in as gelegd. De vlammen sloegen uit het dak, de Maasstraat veranderde in een grote mistige steeg. Ook omliggende panden liepen schade op. Burgemeester Roolvink noemt de vernieling van het theater 'een groot verlies'.
Profielfoto van
Geschreven door

De brandweer adviseerde ramen en deuren gesloten te houden. Tientallen omwonenden werden uit hun huizen gehaald. De meesten werden ondergebracht bij familie. Anderen konden naar Motel Cuijk. Inmiddels zijn de meeste omwonden weer thuis. Door de noodverordening moesten sommigen hun huis via de achterkant naar binnen.
LEES OOK: Eigenaar Palazzo Theater Grave mishandeld vlak voor verwoestende brand, buurt geschokt
Oude panden in brandVeel mensen keken tijdens Koningsnacht lijdzaam toe hun huizen gevaar liepen. Ook de burgemeester kwam kijken. Hij is 'immens triest'.
"Ik was nog niet naar bed gegaan toen ik sirenes voorbij hoorde komen. Ik ben meteen de deur uitgegaan en naar de locatie gegaan. Als je dan de vlammen uit het dak ziet komen, is het eigenlijk niet te beschrijven voor zo'n oude binnenstad."
Oude gebouwenDe panden die schade opliepen, zijn oude gebouwen in de binnenstad van Grave. Het Palazzo Theater is in 1948 gebouwd. De panden staan allemaal dicht tegen elkaar, de daken zijn geschakeld. Dat maakte het moeilijk te blussen.
Heel even leek de brand minder te worden maar daarna laaide het vuur weer heftig op. De brand sloeg onder meer over naar een nabijgelegen bakkerij.
Gevaarlijke stoffenEr zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, meldde de brandweer. Ongeveer honderd brandweermannen kwamen in actie om de brand te bestrijden.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: Verwoestende brand Palazzo ontwricht verenigingsleven Grave: 'Dit was ónze plek'
Water uit de havenBrandweerkorpsen uit de regio rukten uit, waaronder Grave en Cuijk. Een ambulance kwam ter plaatse, net als vier tankauto's, twee blusvoertuigen en twee ladderwagens. De brandweer haalde water uit de haven.
De eigenaar van het theater werd rond middernacht verrast door indringers. Zij sloegen hem in elkaar en staken het theater vermoedelijk in brand. De eigenaar wist te ontkomen en alarmeerde de brandweer. Afgelopen week was hij slachtoffer van een overval, hij wist de overvallers te verjagen met een luchtbuks.
Groot verlies voor GraveBurgemeester Roolvink van Grave heeft gesproken met de eigenaar van het theater en met zijn vrouw. “Ze zijn erg teneergeslagen. Het gaat redelijk met de eigenaar maar zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten.” Hij noemt de brand een ‘groot verlies voor Grave’. "Naast een theater is het ook een soort gemeenschapshuis waar veel mensen samen kwamen."
De melding van de brand kwam iets na middernacht. In het theater zijn het hele jaar door feesten en partijen van de gemeenschap van Grave. Veel verenigingen zijn er thuis en met carnaval wordt het gezien als feestpaleis van Grave.
Alles over de theaterbrand in Grave, lees je op onze themapagina: Omroepbrabant.nl/theaterbrandgrave

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.