Verwoestende brand Palazzo ontwricht verenigingsleven Grave: 'Dit was ónze plek'

27 april 2015 om 15:05
nl
Grave is niet zomaar een theater kwijt. Nee, het vestingstadje is geraakt in zijn ziel. Het Palazzo Theater was namelijk hét centrum voor verenigingen, bruiloften en carnaval. Het theater werd zondagnacht getroffen door een verwoestende brand.
Geschreven door

Het stadje is in mineur door de heftige brand bij Palazzo. Niemand zag de vuurzee aankomen. De inwoners zijn dan ook in shock, blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Burgemeester Lex Roolvink, die zondag nota bene nog een voorstelling bijwoonde in het theater, is 'intenst triest'.
LEES OOK: Eigenaar Palazzo Grave mishandeld vlak voor verwoestende brand, buurt geschokt
Voor de verenigingen betekent de verwoesting van het Palazzo een flinke domper. Zij waren voor hun activiteiten helemaal of deels afhankelijk van het theater. Het gaat onder meer om carnavalsvereniging Pothuusburg, het filmcafé, de harmonie en het koor De Maessanghers.
'Een prachtige ruimte'"We zijn vijf tot zes maanden geleden begonnen met het opslaan van spullen in de kelder van het theater. Daar lag het een en ander aan kleding en boeken opgeslagen. Ook stonden onze trofeeën uitgestald in het theater", vertelt een neergeslagen voorzitter Ben van Paasen van De Maessanghers.
De Maessanghers oefenden iedere woensdagochtend in het theater. "Dit was ónze plek, een prachtige ruimte. Een van onze leden had er ook een accordeon opgeslagen", vult Van Paasen nog snel aan. De koorleden weten nog niet waar ze nu terecht kunnen. Er zijn gesprekken met gaande met de beheerders van de soos.
LEES OOK: Grote brand verwoest Palazzo Theater tijdens Koningsnacht: 'Groot verlies voor Grave'
Ook muziekvereniging getroffenOok de harmonie van Grave kan de brand bij Palazzo niet bevatten. Voorzitter Tom Schouten is druk bezig met het inventariseren van de schade. "We repeteerden daar elke donderdagochtend. Onze slagwerkinstrumenten lagen daar opgeslagen." Van die instrumenten is niets meer over.
Door de brand in Grave zal Koningsdag in afgeslankte vorm plaatsvinden. Er zal geen kanonschot klinken en ook zal er geen Wilhelmus door de straten galmen.
Lees ook: Indringers slaan eigenaar Palazzo in Grave in elkaar en zetten zijn theater in brand
Alles over de theaterbrand in Grave, lees je op onze themapagina: Omroepbrabant.nl/theaterbrandgrave

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.