Stuifmail 27 april: spechten en eekhoorns

27 april 2015 om 15:57
nl
Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen over natuurfenomenen insturen via [email protected]. Deze Koningsdag aandacht voor vooral spechten en eekhoorns.
Geschreven door

Een kleine bonte specht"Kleine bonte spechten zijn net als de grote bonte spechten en de middelste bonte spechten geen zangvogels, maar wel uitgesproken bosvogels. De kleine bonte is de kleinste specht die wij hier kennen. Ze zijn dan ook maar 14 tot 16,5 centimeter groot. Dat is te vergelijken met een vink, die zo ongeveer 15 centimeter is."
"Kleine bonte spechten eten enkel insecten en leven in loofbossen, oude boomgaarden, parklandschappen en beekdalen. Ze hakken hun nesten in zacht, dood hout."
Eekhoorns en hun buurman, een groene specht"Heel bijzonder deze waarneming. André van Drunen is dagelijks in de natuur te vinden. Hij gaat dan naar zijn vriend Piet Smeekens, die aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen een stuk grondgebied heeft. Zij doen daar allerlei mooie waarnemingen en André meldt die waarnemingen met regelmaat aan mij. Deze waarneming, nest eekhoorns en een broedende groene specht in een boom, is wel heel bijzonder."
Afrikaanse knobbelganzen"Marianne Wijten heeft Afrikaanse knobbelganzen waargenomen en vastgelegd op de foto. Oorspronkelijk komen deze dieren niet uit Afrika, maar vermoedelijk uit China. In 1853 zijn ze geïmporteerd in Amerika en vandaaruit als siervogels en leveranciers van eieren en veren naar Europa gekomen."
Ooievaars"Op de prachtige foto van Lisette van Helden twee hele mooie ooievaars. Deze vogels worden steeds vaker waargenomen in Nederland. Het dieptepunt, het wegvallen van de ooievaar in Nederland, was rond 1980. Door verlies van geschikte woongebied door ruilverkaveling en bejaging langs de trekroutes, onder meer in Frankrijk kwamen steeds minder ooievaars hier voor."
"Reeds in 1969 werd al in Nederland vanuit ooievaarsdorp "het Liesvelt" (Groot-Ammers) een succesvol fokprogramma gestart. Jongen werden vrijgelaten in buitenstations. In 2003 vlogen weer vooroorlogse aantallen ooievaars rond. Door een verminderd gebruik van pesticiden in land- en tuinbouw en door een herstel van het biotoop doen ook de "wilde" ooievaars het goed."
"In de Gelderse Poort is het eerste succesvolle broedsel gevierd. Naast de gewone ooievaar wordt ook de zwarte ooievaar hier als dwaalgast gesignaleerd. De hoop is dat deze net als langs de Donau zich in de ooibossen zal vestigen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!