Video

Justitie eist 22 jaar celstraf tegen Pat R. voor 'koelbloedige liquidatie' Volkan Düzgün

28 april 2015 om 17:05 • Aangepast 21 november 2020 om 18:44
nl
Justitie eist 22 jaar celstraf, met aftrek van voorarrest, tegen Pat R. voor het 'koelbloedig liquideren' van Volkan Düzgün. De kickbokser werd bijna twee jaar geleden neergeschoten in Veghel. R. schoot hem volgens justitie door het hoofd op een afstand van mogelijk tien centimeter. De reactie van Pat R. is uiterst bondig: “Ik heb het niet gedaan.”
Profielfoto van
Geschreven door

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen R. begon dinsdag in Amsterdam. Er was behoorlijk wat belangstelling voor de zaak. Onder andere de familie van Düzgün was er. De start van de inhoudelijke behandeling liep door de drukte uit.
Zes kogelsVolkan Düzgün werd op 13 juli 2013 op de oprit van zijn huis in de Veghelse wijk De Scheifelaar dood gevonden in een zwarte Mercedes S420. Buurtbewoners hoorden die nacht meerdere schoten in de wijk. Düzgün bleek door zes kogels op korte afstand te zijn beschoten. Eén daarvan trof zijn hoofd en was dodelijk.
Düzgün was een bekende van de politie. Eerder werd hij namelijk aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij op het kickboksgala in Zijtaart in november 2012. Hij zat een maand vast, maar werd uiteindelijk niet vervolgd. Er bleek te weinig bewijs.
'Erg stom geweest'Op 19 september 2013 werd de dan 20-jarige Pat R. aangehouden als de verdachte die Volkan Düzgün doodschoot. Omdat hij in de gevangenis wordt bedreigd, vindt de rechtszaak tegen hem plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.
De politie hield Pat R. aan nadat ze gesprekken van hem met vrienden had afgeluisterd in zijn auto. In één biechtte hij de moord op. Ook zei hij dat hij ‘even voor God is gaan spelen’ en tegen een oom vertelde hij ‘erg stom te zijn geweest’. Verder vertelde R.: “Ik ben twintig jaar. Maar ik zit in de Brabantse onderwereld.” En: “I'm a fucking murderer.”
Op één van de afgeluisterde gesprekken gaat het over Volkan Düzgün. Pat R. zou in dat gesprek hebben gezegd: "Ja, die heb ik vermoord. Waarom? Omdat ik geld wil."

Wachten op privacy instellingen...

Twijfels over schuldvraagAdvocaat Erik Thomas verweet de recherche en justitie ‘wel erg makkelijk’ te hebben geconcludeerd dat op de taps de stem van zijn cliënt is te horen. Ook onze verslaggever kon aanvankelijk niet goed horen wie er sprak in de opnamen. Volgens Thomas waren de uitspraken daarnaast stoerdoenerij of dronkenmanspraat, maar dit is niet vastgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

R. had hij naar verluidt 8,8 kilo amfetamine op zak en zou hij betrokken zijn bij de handel in cocaïne en amfetamine. Tegenover de rechter verklaarde hij dat de drugs inderdaad van hem waren. Ook liet hij op enig aandringen van de rechter iets los over zijn drugshandel.
Getuigen die hem mogelijk zagen rennenPat R. heeft echter meer bewijs tegen zich. Een vrouw zag een vreemde, kleine auto in de straat staan vlak voor de moord. Ze zag een kleine man wegrennen naar die auto. Mogelijk ging het daarbij om R., die 1,66 meter is. De auto was daarnaast van zijn familie.
Ook een tweede getuige ziet de man wegrennen. De getuige hoorde drie minuten voor zijn vluchtpoging een soort timmergeluiden. Mogelijk ging het daarbij om de schoten die klonken. Getuigen zagen daarnaast meerdere personen rond het huis. Justitie houdt er dan ook rekening mee dat er meer verdachten zijn.
Familie: 'Dat dit kan'Bij de rechtszaak in Amsterdam liet de vader van Volkan Düzgün eerst weten niet te willen reageren. Later deed hij dit toch. Hij vertelde dat hij het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd. “Dat iemand zomaar lukraak mag schieten in dit rechtssysteem”, zei hij.
De vader vulde ten slotte aan dat hij met de familie denkt dat Pat R. maar een stromannetje is. Hij wil weten wat het échte verhaal is. Daarnaast wil hij gerechtigheid.

Wachten op privacy instellingen...

Meer verdachtenPat R. is niet de enige verdachte. Een klein jaar na de moord pakte de politie de 32-jarige Yalcin M. uit Vught en de 43-jarige Tony van G. uit Veghel op. Ze zouden de vermeende opdrachtgevers voor de liquidatie zijn. Maar uiteindelijk worden ze niet vervolgd voor de betrokkenheid bij de dood van de Veghelse kickbokser. Er was, wederom, te weinig bewijs tegen het tweetal.
Over het motief van de moord is maar weinig bekend. Mogelijk gaat het om een afrekening. Justitie meent dat R. in opdracht heeft gehandeld en dat Düzgün mogelijk is omgebracht als gevolg van een ruzie om drugsgeld. Hier is echter geen direct bewijs voor.

Wachten op privacy instellingen...


De zaak gaat woensdag verder. Dan doet Advocaat Erik Thomas van Pat R. zijn verweer.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.