'Kwetsbare' Nederlanders verlaten Nepal met militair vliegtuig: dinsdag aankomst in Eindhoven

27 april 2015 om 19:39
nl
Op vliegveld Eindhoven landt dinsdag een militair vliegtuig met veertig Nederlanders die afkomstig zijn uit Nepal. Het gaat om een vlucht met 'kwetsbare mensen', zoals ouderen en ouders met kleine kinderen die in Nepal waren ten tijde van de zware aardbeving van zaterdagochtend.
Geschreven door

Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De veertig Nederlanders zijn maandag vanuit Kathmandu naar New Delhi vertrokken. Daarvandaan vliegen ze naar Eindhoven.
LEES OOK: 'Doorlopen Hans!', Eindhovens gezin rende voor zijn leven bij verwoestende aardbeving in Nepal
'Nauwelijks communicatie mogelijk'Op het moment van de aardbeving waren er zo'n vijfhonderd Nederlanders in het Aziatische land. Met honderd van hen is nog geen contact geweest. "Maar dat hoeft niet te betekenen dat er iets aan de hand is. Er is nauwelijks communicatie mogelijk'', aldus Koenders.
Maandagavond keert een tiental Nederlanders vanuit Nepal terug naar eigen land. Ze reizen met reguliere vluchten. Op Rotterdam The Hague Airport landt woensdag opnieuw een vliegtuig met Nederlanders uit Nepal. Het gaat om tachtig toeristen en mensen die in het land wonen en werken.
Nederlands hulpteamHet Nederlandse hulpteam USAR is maandag begonnen met het zoeken naar slachtoffers en overlevenden in en onder een ingestort hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu, na de verwoestende aardbeving die het land zaterdag trof.
Dat heeft een woordvoerder van de organisatie gemeld. Het team, voluit het Urban Search and Rescue team, is begonnen met puinruimen met meegebracht materieel en zoekt met speurhonden in de puinhopen van het gebouw.
Het team bestaat uit 62 Nederlanders en acht honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die onder puin en wrakstukken zijn bedolven. Het team heeft zijn basiskamp ingericht vlakbij het vliegveld van Kathmandu en werkt in vier groepen 24 uur per dag.
LEES OOK: Aardbeving Nepal: nog altijd onzekerheid voor Hans van Gastel uit Oosterhout

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.