Eerselse Yolande was in Nepal tijdens aardbeving: 'Omvang ramp wordt hier pas duidelijk voor mij'

28 april 2015 om 15:19
nl
Grote stofwolken, mensen die hun huizen uitrennen. Dat was wat Yolande Franquinet uit Eersel zag, toen ze afgelopen weekend onderweg was van Pokhara naar Kathmandu. Franquinet was aan de laatste dagen van een rondreis in Tibet en Nepal bezig, toen de aarde daar schudde.
Geschreven door

"We zaten in een busje met tien personen, ons reisgezelschap tijdens de drie weken dat we daar waren. Halverwege de reis van Pokhara naar Kathmandu zagen we de stofwolken en afvallende keien die op de weg kwamen te liggen."
'Grote paniek'Met het busje kon het gezelschap niet overal meer door. Onder de plaatselijke bevolking in de gehuchten die ze passeerden, zagen ze grote paniek. "We wisten niet precies wat er aan de hand was, maar hadden wel het idee dat er een aardverschuiving was. In één keer kwamen er weer brokstukken omlaag en moest onze chauffeur heel snel keren. Toen ontstond bij iemand in ons reisgezelschap ook wel even paniek, omdat het ook wel akelig is om te draaien op zo'n smalle bergweg."
Geen beving gevoeldDe beving die duizenden levens eiste, voelde Franquinet ter plekke in het busje niet. Dat omdat de reis toch al schokkerig en hobbelig verliep.  "De wegen daar zitten vol kuilen en hobbels."
Laat in de middag arriveerden Franquinet en haar gezelschap in Kathmandu, waar hotelkamers voor hen gereserveerd waren. "We werden omgeleid door wijken waar allemaal mensen op straat waren. We zagen paniek en ook wel schade aan huizen. In het hotel was geen stroom en geen water. Op een gegeven moment werd het donker en was het echt een spookstad wat we zagen."
NaschokkenFranquinet hoorde dat veel Nepalezen die in het hotel werken, richting familie waren vertrokken. Toch was de omvang van de ramp die zich daar voltrok, niet direct duidelijk voor haar. "In de nacht kwamen er naschokken en toen werd het wel duidelijker dat het wel heel akelig was. We werden wakker geschud. Ook de volgende dag was er een naschok en brand in een ziekenhuis."
De terugreis naar Nederland voor maandag was eerder al geboekt. "Maar we dachten dat we nooit weg zouden komen. Drommen mensen sliepen voor het vliegveld. Reizigers, Nepalezen, die wilden allemaal weg. Maar om kwart voor negen 's avonds uur zaten we toch in het vliegtuig."
Nu zijn Franquinet en haar man weer thuis. "Wij zagen daar in Nepal wel wat kapotte dingen, maar geen instortende huizen. Het thuisfront was ontzettend bezorgd, dat heeft veel meer beelden gezien dan wij daar. We komen hier pas tot het besef wat ons eigenlijk overkomen is."
Ook dinsdag komen Nederlanders terug uit Nepal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.