Omstreden Saoedische sjeik Aaidh al-Qarni spreekt tijdens conferentie Eindhoven, raadsleden bezorgd

28 april 2015 om 17:50
nl
De omstreden geestelijke Aaidh al-Qarni uit Saoedi-Arabië is door de Eindhovense stichting Waqf uitgenodigd om donderdag tijdens een conferentie te komen spreken. Het was aanvankelijk niet duidelijk of hij naar Eindhoven zou komen of dat hij via een live videoverbinding zou meedoen. Voor diverse politieke partijen in de gemeenteraad van Eindhoven maakte dat geen verschil: zij hebben direct tal van raadsvragen gesteld aan burgemeester en wethouders.
Geschreven door

De sjeik is omstreden vanwege zijn uitspraken over de heilige oorlog 'jihad'. Zo vertelt hij in toespraken die op internet zijn gepubliceerd dat 'koppen en kelen van afvalligen van de islam doorgesneden moeten worden'. Ook zei hij dat 'Joden en hun helpers vernietigd moeten worden'. Door zijn omstreden uitspraken mag al-Qarni Frankrijk en de VS niet in.
'Woorden verkeerd geïnterpreteerd'In Eindhoven verschijnt hij wel, zo zegt directeur El Damanhoury van de Stichting Waqf. De bijeenkomst is in de Al Fourkaan moskee. Volgens El Damanhoury is de geestelijke in persoon aanwezig bij de conferentie. "Hij heeft een visum en mag dus door Europa reizen en in Nederland verblijven", zo zegt hij.
"Wij zouden niet met hem samenwerken als hij niet in Nederland zou mogen komen. Er wordt gezegd dat hij in 2006 iets 'hatelijks' zou hebben gezegd. Maar dat is verkeerd geïnterpreteerd zonder te vragen wat hij precies bedoelde. Wij zijn volledig transparant. Voor de aanwezigen wordt de lezing vertaald in het Nederlands en op de website is de lezing te volgen in het Arabisch en in het Nederlands."
Geen reactie van gemeenteDe gemeente Eindhoven heeft nog geen reactie gegeven. In het verleden organiseerde stichting Waqf al vaker via een videoverbinding een toespraak van een geestelijke uit het buitenland. De toespraak van al-Qarni staat ook aangekondigd op de pagina van ICCA Eindhoven, een islamitische stichting. De toespraken zijn verdeeld over drie dagen, van donderdag tot en met zaterdag.
Raadsvragen van diverse politieke partijenDe fracties van de LPF, VVD, Ouderenàppel en het CDA hebben inmiddels raadsvragen gesteld over de komst van Aaidh al-Qarni. Alle partijen hebben hun bedenkingen bij diens aanstaande optreden en ze willen weten wat het college gaat ondernemen om zijn komst te voorkomen.
De Lijst Pim Fortuyn gaat nog het verst in zijn kritiek. De partij vindt het 'verwerpelijk en levensgevaarlijk dat deze haatprediker zijn woord kan richten tot inwoners van onze stad en de vele bezoekers die uit alle windstreken naar deze moskee zullen komen.' Ook het CDA zet vraagtekens bij de komst van de sjeik, die is volgens de christen-democraten niet wenselijk. Deze partij en de VVD refereren aan een recente gemeentelijke bijeenkomst, waarin juist een actieplan werd besproken om radicalisering en polarisatie in de kiem te smoren. De VVD hoopt dat B en W de vragen 'met zeer grote spoed' zullen beantwoorden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.