Minister Kamp kan verder met hoogspanningskabel door West-Brabant

28 april 2015 om 21:21
nl
Minister Kamp van Economische Zaken kan verder met zijn plannen voor de aanleg van een 380 kV hoogspanningskabel van Zeeland door West-Brabant naar Tilburg. De Tweede Kamer verwierp dinsdag een motie van de PVV tegen de komst van de omstreden elektriciteitsverbinding.
Geschreven door

Gemeentebesturen, provincie en bewonersgroepen verzetten zich tegen de aanleg van de hoogspanningskabel over een zuidelijk tracé. Ze vrezen onder meer voor aantasting van hun gezondheid en de natuur.
OndergrondsDe Kamer stemde dinsdag wel voor een motie van regeringspartij PvdA dat alle alternatieve routes voor de hoogspanningskabel serieus bekeken moeten worden. De minister had dat tijdens een overleg in de Kamer drie weken geleden al toegezegd. Minister Kamp gaat ook kijken of een deel van de hoogspanningskabel ondergronds aangelegd kan worden.
MeebetalenDe Kamer wil dat dan ook onderzocht wordt of gemeenten wel moeten meebetalen aan de ondergrondse aanleg van de kabel. Volgens de huidige regels zouden ze 25 procent van de kosten daarvan moeten dragen, maar dat zou voor met name kleine gemeenten teveel zijn.  
Verder vraagt de Kamer aan de minister om in zijn plannen meer rekening te houden met de eigenaren van recreatiewoningen.
MotieEen motie van D66 dat het kabinet ervoor moet zorgen dat er een goede oplossing komt voor schrijnende gevallen, haalde het dinsdag niet in de Tweede Kamer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.