'Piemelkunstenaar' neemt voorschot op rechtszaak met groot peace-kunstwerk

29 april 2015 om 00:42
nl
Woensdag buigt de rechter zich over de zaak Peter de Koning. De houtkunstenaar uit Steenbergen is aangeklaagd wegens smaad, omdat hij een foto van een wildplassende wijkagent verspreidde. Zijn verweer voor woensdag heeft hij al symbolisch vastgelegd in een nieuw houten kunstwerk: een peace-teken van drie meter hoog.
Geschreven door

Peter de Koning maakte furore met een metershoge houten piemel die hij in zijn tuin had gezet. Hij had ruzie met een wijkagent, diens naam prijkte dan ook op een bordje aan de piemel. Hij kreeg een voorwaardelijke boete van duizend euro. De piemel werd in beslag genomen, maar De Koning kreeg die later weer terug.
WildplassenIn december vorig jaar stuurde de kunstenaar een foto van een wildplassende agent naar verschillende mediabedrijven. Hij schreef dat de agent op de foto, de agent was met wie hij ruzie had. Dat bleek later niet te kloppen, daarom klaagde de politie hem aan wegens smaad.
Sindsdien werkt hij aan een protestbeeld. "Ik wilde eerst een grote middelvinger maken, maar die nemen ze vast in beslag. Ik ga een doeltreffend beeld maken dat ze niet in beslag kunnen nemen", vertelde de kunstenaar eerder aan Omroep Brabant.
Nu is het protestbeeld klaar. "Het beeld staat voor het peace-teken en aan de onderkant staan de namen van mensen die zijn gestorven voor vrijheid van meningsuiting. Zoals de redactieleden van Charlie Hebdo en Theo van Gogh."
De rechtszaak tegen Peter de Koning dient woensdag bij de rechtbank in Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.