Britt (16) uit Gemert wil Wereldverbeteraar van het Jaar worden: 'In vakantie bouw ik een schooltje'

29 april 2015 om 10:06
nl
Terwijl haar klasgenoten in de zomer aan het zwembad liggen of feesten, heeft de 16-jarige Britt van Berkel uit Gemert wel wat beters te doen. "Ik heb afgelopen zomer een school opgebouwd in Zuid-Afrika en ik ga dit jaar weer terug", vertelt ze. Daarom maakt ze nu kans op de titel Wereldverbeteraar van het Jaar.
Geschreven door

Het ziet er goed uit voor Britt, want ze heeft momenteel met haar stichting ‘Britt helpt’ de meeste stemmen in de wacht gesleept. Toch juicht ze nog niet. "Ik moet ook de jury nog zien te overtuigen", vertelt ze. Donderdag gaat Britt haar plannen pitchen tijdens de grote finale. Ze neemt het op tegen twee anderen.
Jong geleerdDe Gemertse heeft in ieder geval een goed verhaal, want ze is al vanaf haar twaalfde bezig andere mensen te helpen. "Toen was ik voor het eerst in Zuid-Afrika en zag ik dat de mensen het daar een stuk minder goed hebben dan wij hier", vertelt Britt. "Ik wilde toen al helpen, maar mijn ouders wilden eerst even afwachten of ik mijn plan na de vakantie nog steeds wilde doorzetten. Dat bleek het geval."
Vorig jaar heeft Britt daarom samen met haar ouders klaslokalen gebouwd, les gegeven, lokalen geschilderd, het schoolterrein opgeknapt en een conciërge aangenomen. "Zo zorgen we ervoor dat de school een gezonde, fijne en schone plek blijft", aldus Britt. "En zo kunnen de docenten zich ook echt concentreren op het lesgeven."
WereldverbeteraarDe wedstrijd om de titel Wereldverbeteraar van het Jaar is georganiseerd omdat dit jaar de Millenniumdoelen aflopen. Dat zijn doelen die de regeringsleiders hebben afgesproken voor een betere wereld: minder armoede, ziekte en honger. Mensen als Britt dragen daar natuurlijk op een goede manier aan bij.
Als Britt wint, krijgt ze 1500 euro om haar plannen voor de school in Zuid-Afrika nog beter te verwezenlijken. "We gaan deze zomer sowieso terug  en aan de hand van hoeveel geld we beschikbaar hebben, beslissen we dan wat we aan kunnen pakken", vertelt ze.
Donderdag wordt na de finale meteen bekend of deze moeder Teresa in de dop de titel Wereldverbeteraar van het Jaar in de wacht heeft gesleept.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.