Video

Kritiek op komst haatprediker Al-Qarni zwelt aan: 'Ik snap niet waarom moskee dit doet'

29 april 2015 om 17:02
nl
Na de politieke vragen over de komst van prediker Aaidh Al-Qarni, hebben nu ook de deskundigen kritiek op de uitnodiging van de Eindhovense stichting Al Waqf. De prediker is omstreden en mag vanwege uitspraken in het verleden de Verenigde Staten en Frankrijk niet in. Islamdeskundige Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit van Tilburg vindt de uitnodiging 'naïef'.
Geschreven door

"Ze hadden een vredelievender type uit kunnen nodigen", zegt De Ruiter. "Hij schuurt tegen het jihadisme aan en zijn uitspraken kunnen worden geïnterpreteerd als aanzetten tot geweld, al zal hij er nooit zelf toe oproepen."
Naïef"Dit soort predikers zijn wijs genoeg om net binnen de grenzen van onze vrijheid van meningsuiting te blijven", zegt De Ruiter, die het ook gespeelde naïviteit vindt van de organisatie.
"Ik begrijp niet waarom de Al-Fourqaan-moskee dit doet. Het is een naïviteit, een gespeelde naïviteit. Die mensen weten heus wel wat voor vlees ze in de kuip hebben", aldus de Islamdeskundige.  
'Ongelukkige keuze'Ook de Eindhovense jongerenwerker en CDA'er Ibrahim Wijbenga twijfelt aan de uitnodiging. "Het zegt wat over de maatschappelijke radar. Waarom die controverse opzoeken? Het is een beetje een ongelukkig keuze." Wijbenga wil graag in gesprek met het moskeebestuur over de uitnodiging. "De uitspraken die Al-Qarni in het verleden heeft gedaan, past geen geestelijke."
Wijbenga vindt de keuze om Al-Qarni uit te nodigen, niet goed voor de verhoudingen in Eindhoven. "De moskee lijkt me van goede wil, maar deze uitnodiging is koren op de molen van de mensen die je niet na aan het hart staan."
OpenbaarheidDe Ruiter is wel blij dat de discussie in de openbaarheid gehouden wordt. "Ik vind dat dit in de openbaarheid moet blijven dan dat dit soort instellingen ondergronds gaan, want dat is veel moeilijker te controleren." Inmiddels hebben meer politieke partijen vragen gesteld, het gaat om de ChristenUnie, SP, CDA, SGP en VVD in de Tweede Kamer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.