Lezing omstreden haatsjeik in Al-Fourqaan-moskee Eindhoven afgelast, Italië trekt visum sjeik in

29 april 2015 om 19:21
nl
De lezing van de omstreden geestelijke Aaidh al-Qarni uit Saoedi-Arabië is afgelast. Hij zou donderdagavond spreken in de Al-Fourqaan-moskee in Eindhoven. Niet alleen heeft stichting Waqf zijn lezingen geannuleerd nadat ophef was ontstaan; hij mag hier ook helemaal niet meer zijn.
Geschreven door

De Italiaanse autoriteiten hebben het visum dat ze de sjeik eerder hadden gegeven voor de Schengenzone, waar ook Nederland bij hoort, woensdag ingetrokken. Dat meldde de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel aan de gemeenteraad.
Van Gijzel vond de komst van de sjeik ‘op z'n zachtst gezegd ongewenst en ongepast’, omdat Al-Qarni zich ‘meermaals polariserend heeft uitgelaten, onder andere heeft gepleit voor de jihad en uitgesproken antisemitische uitlatingen heeft gedaan’, schrijft Van Gijzel aan de Eindhovense raad.  
Van Gijzel heeft over de situatie overlegd met het bestuur van stichting Waqf, die de geestelijke had uitgenodigd. Ook sprak hij erover met zijn politiechef en de officier van justitie.
Oproepen tot haat en geweldZowel lokaal als landelijk zagen politici van diverse partijen het helemaal niet zitten dat Al-Qarni naar Eindhoven zou komen. In de Verenigde Staten en Frankrijk is hij eerder geweerd, omdat hij zou hebben opgeroepen tot haat en geweld. Ook deskundigen hadden twijfels bij de komst van Al-Qarni.
Volgens Waqf komt de ophef voort uit 'enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn gehaald'. Toch heeft de stichting besloten de sjeik toch maar geen lezingen te laten geven.
Dat noemt stichting Waqf 'een bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden'.
'Wees niet bedroefd'De orthodoxe Al-Qarni is populair in de islamitische gemeenschap. Van zijn boek 'Wees niet bedroefd' zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij pleit daarin tegen wanhoop en voor een ‘bevredigende levensvisie’.
Zo'n positieve toon gebruikt hij echter niet altijd: op internet zijn video's te vinden waarin de geestelijke volgens de Engelse vertaling de jihad (heilige strijd) tegen de Amerikanen in Irak prijst. Die opnamen dateren van 2004, een jaar na de invasie.
In dat licht had hij het over “huizen en mannen die moeten worden opgeofferd, kelen die doorgesneden moeten worden en schedels die moeten worden verbrijzeld”. De Amerikanen hebben hem vanwege dat soort uitspraken op hun 'no fly list' gezet, waardoor hij de VS niet in mag. Ook de 'Joden' moeten het in de video ontgelden, omdat Israël eerder dat jaar Hamas-leider sjeik Ahmad Yassin had geliquideerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.