'Naait er nog 'n Jantje in': oud-eigenaar Jan de Kort maakt nog één keer zijn Broodje Jantje

30 april 2015 om 11:54
nl
Aanstaande zondag is het zover, het vijftigjarig bestaan van Broodje Jantje. Dit Tilburgse fenomeen viert dit jubileum door de uitvinder en grondlegger van de zaak Jan de Kort nog één keer achter de frituur te zetten. Zo kunnen de bezoekers weer net als vroeger de volgende volzin uitspreken bij binnenkomst: "Naait er nog 'n Jantje in".
Geschreven door

De snackbar bestaat sinds 1965 en is een begrip in Tilburg. Een 'Broodje Jantje' is een broodje hamburger van speciaal gekruid gehakt met een krokant laagje waar een pittige tomatensaus en uien bovenop komen. Dit wordt ook wel Jantje Rood genoemd.
Het recept is natuurlijk een geheim. Toch is het volgens De Kort anders dan bij een grote multinational. "Het is niet zoals bij Coca-Cola, mijn recept ligt niet in een kluis."
Bakkus VolNaast Jantje Rood zijn er nog verschillende varianten op dit fenomeen. Zoals het Jantje Bruin, met satésaus en gebakken uien, maar ook de Jantje Kaaskop, met cheddarkaas en tomatensaus. Vergeet niet het Jantje Beton, met gebakken uien en Joppiesaus of het Jantje Speknek met gebakken spek en mayonaise.
Voor de grote trek zijn de Jantjes te bestellen als 'Bakkus Vol'. Dan krijg je een dubbele burger.
De echte JanJan de Kort zat ruim 35 jaar met de zaak aan het NS-plein in Tilburg. In die periode was Broodje Jantje hét broodje voor na het stappen. Tien jaar geleden verkocht De Kort de zaak en het receptuur aan de Bonheur Horeca Groep.
De zaak verhuisde naar het Pieter Vreedeplein en is het broodje te krijgen tijdens verschillende evenementen zoals de kermis en carnaval. Ook is het bij alle thuiswedstrijden van Willem II te koop.
Aanstaande zondag is de gepensioneerde Jan de Kort nog éénmaal te vinden achter de frituur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.