Video

Vraagtekens bij nieuwe en onbekende foto van Vincent van Gogh

30 april 2015 om 13:29
nl
In Frankrijk is een tot nu toe onbekende foto opgedoken waarop Vincent van Gogh te zien is. De foto dateert uit december 1887 en toont naast de in Zundert geboren schilder onder meer ook kunstenaars Paul Gauguin en Arnold Koning, Emile Bernard, politicus Felix Duval en acteur André Antoine. Maar Ron Dirven van het Vincent van Gogh Huis in Zundert plaatst vraagtekens bij de echtheid van de foto.
Geschreven door

Van Gogh is te zien zittend links van het midden, met pijp in de mond. Gauguin zit uiterst rechts. Er zijn meer foto's bekend waar Van Gogh op staat, maar dat aantal is op de vingers van een hand te tellen.
Bovendien, zegt Dirven, op die foto's is Van Gogh nog kind. "Er is niet één foto van hem als volwassene. Het zou een unicum zijn als zo'n foto wordt gevonden."
Foto nog niet erkend door expertsDe afbeelding, 88 bij 119 millimeter klein, wordt op 19 juni geveild bij The Romantic Agony in Brussel, een veilinghuis annex antiquariaat. De foto is van 3 tot en met 8 juni te zien in Parijs en van 12 tot en met 19 juni in Brussel.
Volgens Dirven is het bijzonder dat een relatief klein veilinghuis zo'n foto aanbiedt. "Het Van Gogh Museum in Amsterdam is de expert. Als zij de foto erkennen, kun je er vanuit gaan dat ie echt is. Maar dat is kennelijk niet het geval, anders hadden ze dat er echt wel bij gezet."
Foto wordt geveildDe veiling komt in het jaar dat herdacht wordt dat Van Gogh 125 jaar geleden overleed, drie jaar na het nemen van de foto dus. Twee maanden na het maken van deze foto vertrok Van Gogh naar Arles, waar hij onder meer 'De Zonnebloemen' schilderde.
Onbekend is wie de foto heeft gemaakt.
Niet Van GoghHet Van Gogh Museum in Amsterdam heeft inmiddels officieel gereageerd. Het museum is van mening dat Vincent van Gogh niet op deze afbeelding staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.